1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Har vänsterpartiet funnit en ny målgrupp?

Nyheter • Publicerad 25 oktober 2001

Vänsterpartiets ställningstagande i maxtaxefrågan i Karlskrona kommun är mycket säregen.

I dag är högsta avgift för en familj med ett barn 4 200 kronor per månad.

Det förslag som vänstern ställer upp på skulle sänka avgiften till 1 140 kronor, det vill säga med 3 060 kronor per månad.

Tappar skatteintäkter

Om vi tänker oss att en förälder i en sådan höginkomstfamilj väljer att sänka sin arbetstid med en tid motsvarande 6 200 kronor per månad skulle det betyda följande: Kommunen tappar cirka 2 050 kronor i utebliven skatt och staten skulle tappa omkring 1 240 kronor och den skulle dessutom subventionera kommunen med den minskade barnomsorgsavgiften, det vill säga 3 060 kronor. Detta sista belopp är vad s-ledningen i kommunen anger, men troligen får kommunen svara för en del av denna subvention.

Höginkomstfamiljen skulle utan att tappa en enda krona i disponibel inkomst kunna låta en av föräldrarna vara hemma mer med sitt barn. Ja i realiteten blir det faktiskt en liten inkomstförstärkning, i exemplet ovan 150 kronor per månad.

Gäller alla barnfamiljer

I det borgerliga förslaget föreslår vi att alla familjer skulle få ett barnomsorgskonto på 40 000 kronor för två år, men det skulle å andra sidan gälla alla familjer, oavsett hur de väljer att ordna sin barnomsorg. Med vänsterpartiernas maxtaxeförslag skulle en höginkomstfamilj tjäna detta belopp på ett år. Men, och det är det viktiga, det är bara de högavlönade som kan göra detta. Maxtaxeförslaget har den fördelen för de lågavlönade, att de kan arbeta mer och ha barnen mer på dagis. På så sätt kan de också för en ekonomisk standardhöjning.

Men det sker på bekostnad av att de måste lämna bort sina barn mer.

Ännu större barngrupper?

Redan i dag är det många små barn som blir stressade.

Om barnen fick välja, vad tror ni inom vänsterpartierna att de skulle välja?

Det är väl ganska naturligt att räkna med att barngrupperna i och med införande av maxtaxa blir större.

Redan i dag klagar många föräldrar och ändå flera inom personalen på de stora grupperna. Nu blir det de lågavlönades barn som kommer att tillbringa mer tid där, medan de högavlönades, som exemplet ovan anger, har möjlighet att med bibehållen ekonomisk standard lämna sina barn senare på dagis.

Gynnar höginkomsttagare

Det fanns en insändare den 6 oktober i BLT med rubriken "Maxtaxa - det mest rättvisa på länge". Den är förvisso skriven av en höginkomsttagare som tackar för att det blir så som jag ovan beskrivit, hur maxtaxan gynnar höginkomsttagare.

Är det denna målgrupp som vänsterpartiet i fortsättningen kommer att vända sig till?

Jan Johansson

Kristdemokraterna

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.