1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

En orättvis fördelning av ansvar

Nyheter • Publicerad 6 maj 2014
Upprörd. Frågan om vem som bär ansvaret för den åttaåriga flickans död måste vara mycket vidare än enbart en socialsekreterare, anser insändaren med signaturen "Socialsekreterare". "Till syvende och sist är två personer misstänkta för dådet", skriver denne.
Upprörd. Frågan om vem som bär ansvaret för den åttaåriga flickans död måste vara mycket vidare än enbart en socialsekreterare, anser insändaren med signaturen "Socialsekreterare". "Till syvende och sist är två personer misstänkta för dådet", skriver denne.Foto: Charlotte Nilsson

Vi läser alla med fasa om det tragiska dödsfallet, en liten flicka i Karlskrona. Jag vill förtydliga att tragiken är oerhörd och aldrig skulle ha fått hända. Men denna insändares avsikt är att uttrycka ilska och frustration över hur den enskilde socialsekreteraren fått bära hundhuvudet för det inträffade.

Jag har varit socialsekreterare i många år på enhet som handlägger ärenden med barn som misstänks fara illa. Om sedvanliga rutiner kring anmälningsmot­tagandet av någon anledning inte skulle fungera, skulle det kunnat vara jag. Men frågan om vem som bär ansvar för det inträffade måste vara mycket vidare än så. Till syvende och sist är två personer misstänkta för dådet. Om så är fallet, vad kunde driva någon till ett sådant dåd mot ett barn? Hur var deras uppväxter? Vem avgjorde vårdnadsfrågan för flickan?

Att lyfta ut en enskild handläggare som ansvarig för det inträffade är oerhört orättvist. I stället för att hitta enskilda syndabockar borde högst ansvariga, exempelvis en socialnämnd, ta gemensamt ansvar för det inträffade. Även polisen borde bära ansvar, på det hela taget ett ansvar som delas.

Jag blir mycket upprörd över att ett kommunalråd, åtminstone till en början, lät en enskild social­sekreterare bära ansvar i tv–sändning. Om kommunalrådet visste vilka svårigheter och dilemman som socialsekreterare och deras chefer står inför varje dag med att fatta beslut i fråga om barn och deras bästa.

Jag lider med flickans anhöriga och de som på annat sätt stod henne nära. Jag vill också med denna insändare skicka en hälsning till den enskilde socialsekreterare som fått bära ett alltför tungt ansvar och en stor känga till ansvariga runtom som inte tar ett gemensamt ansvar och därmed står bakom den enskilda.

Socialsekreterare

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.