En historisk chanstill ett hållbart fiske
Karlshamn med flera kustsamhällen har all anledning att glädja sig över EU:s färska fiskeöverenskommelse. Om bara den politiska viljan finns i Stockholm kan det småskaliga, kustnära fisket bli vinnare.
Efter en sedvanlig nattmangling träffades en historisk fiskeöverenskommelse, mellan EU-parlamentet, medlemsländerna och kommissionen den 30 maj i år.
I dag är de flesta fiskebestånd hårt överfiskade och följaktligen minskar fångsterna allt mer. Man har nu kommit överens bland annat om att fisket ska följa forskarnas råd. Målet är att fiskbestånden ska byggas upp över de nivåer som kan ge ”maximal hållbar avkastning” (MSY).
Det är också riktigt bra att man kommit överens om att bland annat sluta med utkast av oönskad fisk och använda samma regler när EU-båtar fiskar i andra länders vatten. Dessutom kommer det att ges bättre information till konsumenterna. Då kan fiskare få ett bättre pris när de säljer sin fångst och de som fiskar med skonsamma metoder gynnas.
I dag kastas fisk som inte ryms inom tilldelad kvot tillbaka i havet. Oftast döda eller döende. Detta slöseri uppgår till mer än 20 procent av fisken som fastnar i näten.
Efter 2019 får utkastet inte vara mer än högst fem procent.
Vi i Miljöpartiet anser att den frammanglade kompromissen är ett stort steg framåt jämfört med dagens situation. Men vi hade velat se en betydligt snabbare uppbyggnad till hållbara fiskebestånd än nu avtalade sju år. Vi ville också få med ett totalt utkastförbud utan undantag. Det blir nämligen svårt att kontrollera allt över noll procents utkast. Genom beslut i riksdagen har Sverige konsekvent fört en bra linje.
Överenskommelsen innebär att varje medlemsstat ska fördela fiskerättigheter efter öppna och tydliga kriterier, som bland annat ska ta upp miljö-, sociala och ekonomiska aspekter. Vi anser att Sverige ska använda kriterier som gynnar de som fiskar med de mest skonsamma metoderna och som bidrar mest till den lokala ekonomin. Det är bra att de som fiskar med nät redan i dag får företräde framför trålare till den svenska torskkvoten i Östersjön. Vi vill också ge större kvot till dem som fiskar efter sill och strömming för mänsklig konsumtion i stället för att mala ner den till fiskmjöl. Sverige bör också ta fram incitament som gynnar selektiva redskap och minskad bränsleförbrukning.
Vidare ska Sverige arbeta för att få till stånd avtal med Östersjöstaterna om totalt utkastförbud i Östersjön så snart som möjligt – alltså utan att utnyttja undantaget som tillåter fem procents utkast.
Regeringen har nu en historisk chans att lägga om sin fiskepolitik till ett hållbart fiske – gärna småskaligt – med möjlighet för hamnar som Karlshamn att leva vidare.
Det är osäkert om den ansvarige ministern Eskil Erlandsson kommer att ta vara på denna chans. Under valåret 2014, när EU:s nya fiskepolitik träder i kraft, söker Miljöpartiet mandat att genomföra en politik som gynnar ett miljömässigt hållbart fiske.
Utan fisk – inga fiskare!
Isabella Lövin (MP)
EU-parlamentariker
Kew Nordqvist (MP)
Riksdagsledamot