1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Att många har jobb är enda garanten för välfärden

Nyheter • Publicerad 26 april 2013

I en centralproducerad insändare befäster de moderata riksdagsledamöterna Annicka Engblom och Gustav Nilsson den bild av den nöjda regeringen som blev så tydlig när finansministern förra veckan presenterade sin ekonomiska vårproposition.

Vi tycker att det finns anledning att vara lite mer självkritisk om man bär regeringsansvaret då man ser att arbetslösheten biter sig fast i hela vårt land. Att den sedan slår ännu hårdare i Blekinge borde ju vara något som Engblom och Nilsson borde vara än mer oroliga för.

Vi vet betydelsen av att ha ett jobb att gå till. Det innebär en frihet från beroende av andra och möjligheter att bygga det liv man önskar. De mångas jobb är också den enda garanten för att vi ska kunna upprätthålla en god nivå på vårt välfärdssamhälle. Därför är kampen mot arbetslösheten vår främsta politiska uppgift.

I insändaren slår man sig för bröstet eftersom att regeringen skjuter till 10 miljoner till Blekinge i en riktad tillväxtsatsning under två år. Det är i och för sig välkommet men ska ses i ljuset av att arbetsförmedlingen under de två senaste åren fick skicka tillbaka nära 44 miljoner till staten. Detta eftersom regelverket för hur pengarna ska användas är så stelbent utformat. För att sätta summan i sitt perspektiv så räcker de pengarna till cirka 585 platser på yrkesinriktad vuxenutbildning, en åtgärd som leder till jobb för ungefär 80 procent av deltagarna.

När det sedan gäller de extra utbildningsplatserna är fakta i målet att det som beskrivs som en satsning på högskola och universitet i själva verket är en neddragning från 10 000 till 8 600. Detta beskrivs alltså som en satsning. Vad regeringens högskolepolitik betyder för Blekinge ser vi tyvärr tydligt på effekterna på vår högskola, BTH.

Moderaterna säger sig vilja satsa offensivt på jobben, men väljer att fortsätta med exakt samma politik som lett till att massarbetslösheten cementeras och till och med ökar. Vi tror att vi behöver tänka om och tänka nytt för att knäcka får tids viktigaste politiska fråga. Vi vill göra riktiga satsningar på utbildning på alla nivåer och vi vill se till att vi använder våra pengar för att skapa möjlighet för nya jobb på rätt sätt.

Vi vet att det i Blekinge finns alla möjligheter till en bättre utveckling. Men ska den komma oss till del krävs att vi orkar ompröva den politik som i?dag visar sig verkningslös mot jobbkrisen. Tyvärr verkar inte dagens moderatledda regering vilja göra det. Därför behöver vi en ny regering och en ny politik som sätter kunskap och jobb först.

Kerstin Haglö (S)

Peter Jeppsson (S)

Suzanne Svensson (S)

riksdagsledamöter Blekinge

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.