1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Alla som har fyllt 90 år skasjälva kunna välja sitt boende

Nyheter • Publicerad 14 maj 2014

Bara två procent av svenskarna är helt trygga med att åldras i vårt land. Denna skrämmande siffra kommer från en opinionsundersökning som Sveriges Television har låtit göra.

Svenskarna upplever inte att äldreomsorgen är tillräckligt bemannad för att klara sitt uppdrag och många tycker att kvaliteten har blivit sämre sedan valet 2010.

Det är förfärande att så många saknar tillit till äldreomsorgen i Sverige. Men trots alarmerande siffror handlar inte val­debatten i speciellt stor utsträckning om dessa frågor. Inte mindre än 26 procent av väljarna i v­alet är 65 år fyllda eller äldre. Bland oss seniorer finns oron över kvalitetsbristerna i äldreomsorgen och rädslan för att vi inte ska få plats på ett vård– och omsorgsboende när vi behöver det.

Från Sveriges pensionärsförbund, SPF, kräver vi att var och en som fyllt 90 år själv ska kunna få välja sitt boende. Vill man bo kvar hemma med stöd eller flytta till ett bra äldreboende ska man kunna göra det valet, oavsett vad biståndsbedömningen ger.

De äldre som inte fyllt 90 år ska ha rätt till en bra biståndsbedömning, oavsett var i landet veder­börande bor. Med detta förslag kan man känna sig trygg inför sitt åldrande!

SPF Blekinge

Kjell GG Johansson

Distriktsordförande

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.