Akut läge att utbilda sjuksköterskor
Framtidens hälso- och sjukvård behöver specialistkunskaper. Därför är den ökande bristen på specialistsjuksköterskor ett allvarligt problem som kräver gedigna åtgärder. Vi i Vårdförbundet presenterar nu en modell med specialistutbildning för sjuksköterskor inom ramen för en anställning.
Det saknas specialistsjuksköterskor inom samtliga specialiteter. Värst är läget bland annat inom psykiatri, äldrevård, anestesi- och intensivvård. Hälften av landets specialistutbildade sjuksköterskor är över 50 år och många närmar sig pensionen. Läget är akut. Vi ser hur man får skjuta upp operationer och stänga operationsavdelningar därför att det saknas operationssjuksköterskor. Psykiatriavdelningar tvingas stänga för att man inte kan garantera patientsäkerheten i sjuksköterskebristens spår.
De ekonomiska incitamenten för sjuksköterskor att specialistutbilda sig är svaga; lön utgår inte under utbildningen och lönen förbättras heller inte nämnvärt efter avslutad utbildning. Enligt Vårdförbundets beräkningar tar det i snitt 19 år för en specialistsjuksköterska att tjäna in kostnaderna för sin utbildning.
Specialistutbildade sjuksköterskor lönar sig för samhället. Vårdcoacherna i Stockholm, specialistutbildade sjuksköterskor som lotsar multisjuka till rätt vård direkt sparar miljarder åt landstinget. Studier visar att fler sjuksköterskor med hög kompetens resulterar i färre vårddagar, lägre dödlighet och lägre kostnader.
Nu presenterar Vårdförbundet en modell för akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor. En utbildning som möter befolkningens behov, säkrar tillgången på specialister och bidrar till en progressiv vård av hög kvalitet.
Vårdförbundets modell i korthet:
Utbildningen ska även fortsättningsvis ges av universitet och högskola. Det ger sjuksköterskan ett vetenskapligt förhållningssätt, gedigen kunskap och behörighet till forskarutbildning.
Utbildningen ska ge en akademisk examen och skyddad specialistbeteckning.
Utbildningsanställningar inrättas och regleras i kollektivavtal.
Utbildningen genomförs till större del i vårdverksamheten med ett så kallat verksamhetsintegrerat lärande.
Antalet specialistsjuksköterskor minskar år efter år. Vår oro för denna negativa utveckling och dess konsekvenser delas av politiker, myndigheter och vårdgivare. Vi måste tillsammans ta ansvar för att vända trenden och säkra tillgången på specialistsjuksköterskor för framtiden.
Sineva Ribeiro, förbundsordförande Vårdförbundet
Gunilla Månsson, ordförande avdelning Blekinge Vårdförbundet