1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sölvesborg – en delad stad efter flaggbeslut

Nej till prideflagga, utmanande samtidskonst och nyanlända. Sölvesborg är kommunen på allas läppar. Men alla är inte nöjda med att hamna i blickfånget. ”För mig har detta blivit oproportionerligt stort”, säger en av politikerna bakom flaggbeslutet.
En ögonblicksbild från torget i Sölvesborg. Frågan om prideflaggan delar staden.
Foto: Johan Nilsson/TT

Regnbågsflaggan vajar i vinden på 81-åriga Marianne Jareviks balkong när TT ringer på dörren. Flaggan sattes upp förra fredagen som en protest mot de styrande politikernas beslut, förklarar hon.

-Det skrämmer mig och jag är faktiskt ledsen, säger hon och fortsätter:

-Jag ska fortsätta protestera. Med en knapp kanske – eller ett paraply i regnbågsfärger.

Ett stenkast därifrån har en grupp män i övre medelådern samlats på det annars folktomma torget. Prideflaggan hör inte hemma på stadshuset, tycker en.

Han får medhåll av Sölvesborgsbon Rune Johansson.

-Det är väl ingenting att ge uppmärksamhet till, detta? Det har inte med politik att göra. Pride är väl något helt annat än politik?

TT: Vad är det då?

-Det är ett beteende de har, vissa människor. Och det får de gärna ha för mig, men jag tycker inte de ska föra fram det i alla lägen.

Lokalpolitikern Robert Manea (KD) har medverkat till Samstyrets handlingsprogram. Här utanför stadshuset i Sölvesborg.
Foto: Johan Nilsson/TT

Menskonst och flagga

Det nya politiska Samstyret, som består av SD, M, KD samt det lokala Sölvesborg- och Listerpartiet, har onekligen satt Sölvesborg på kartan.

Mest uppmärksammad är frågan om regnbågsflaggans vara eller icke vara på stadshusets tak. De styrande politikernas ambition att revidera en kommunal flaggpolicy innebär i praktiken att möjligheten att flagga med andra flaggor än den svenska eller kommunflaggan stoppas.

Men här finns mer som hamnat på tapeten. Förra veckan klubbades förslaget om att utmana bosättningslagen för att slippa ta emot nyanlända igenom i kommunfullmäktige. Och så avgjordes frågan om kommunala inköp av utmanande samtidskonst, "menskonst", som den Sverigedemokratiska ordföranden för fritids- och kulturnämnden uttryckte det i en intervju med SVT.

På Facebook rasar demokrati- och kulturminister Amanda Lind mot vad hon anser vara "ett häpnadsväckande, och även farligt, ställningstagande". På samma plattform kontrar SD:s kommunalråd Louise Erixon i flaggfrågan med att skriva om ohederlig rapportering av "vänstermedia".

Argumentet? "Även andra flaggor berörs av beslutet", skriver hon.

Men frågan är vilka?

"Behåller jag för mig själv"

När TT ringer upp forna kommunalrådet Heléne Björklund (S) säger hon att det utöver kommun- och Sverigeflaggan inte har flaggats med några andra flaggor än just prideflaggan under hennes tolv år på posten.

Efter all uppståndelse har väktare satts in i kommunhuset, och i Stockholm planeras det för demonstration mot Sölvesborgs flaggplaner.

Rösterna svämmar över. Men från två av de partier som medverkar till att driva igenom besluten – M och KD – har det varit ganska tyst.

-För mig har detta blivit oproportionerligt stort, säger Moderaternas lokala gruppledare Kith Mårtensson och ser förvånad ut.

Under intervjun kallar hon prideflaggan för "underbart signalement för ovillkorlig kärlek", och understryker att något slutgiltigt beslut kring flaggpolicyn ännu inte har klubbats.

Varför reglerna kring flaggning ens behöver revideras kan Mårtensson inte svara på. Som moderat står hon dock bakom Samstyrets hela handlingsprogram.

-Jag hittar inte min politiska hemvist i alla de 220 punkterna. Men innan vi fastställde handlingsprogrammet gick jag igenom vad vi gick till val med och över 80 procent av vad vi lovade finns med.

TT: Finns det någon punkt du känner dig tveksam kring?

-Ja, det kan det ju finnas, men det behåller jag för mig själv.

"Ett smörgåsbord"

I handlingsprogrammet samsas punkter om mobilförbud i skolan med levande torg och kostnadsfria halkskydd till alla över 65. Det är också här som frågan om samtidskonst, bosättningslag och ett eventuellt införande av kommunalt slöjförbud finns.

Som ett smörgåsbord, säger Robert Manea, Kristdemokraternas gruppledare i Samstyret, om programmet.

-Det finns goda och mindre goda bitar, säger han.

TT: Smakar någon bit beskt?

-Nej, det tror jag inte.

Frågan om flaggning och pride är en ickefråga, anser Manea som även tycker att konst i det offentliga rummet bör undvika att skapa irritation.

-Vi vill ha en typ av konst som alla kan förstå, inget kontroversiellt eller så säger han och fortsätter:

-Det är en riktlinje vi påpekat, men det är ändå tjänstemännen som kommer handla in konsten.

TT: Men ni politiker sätter riktlinjer?

-Ja, vi bara sätter riktlinjer, men vi har fullt förtroende för tjänstemännen och deras omdöme.

Upplever sorg

Gatorna är tomma i ett regnigt Sölvesborg. Inne på ett varmt församlingshem mitt i staden sitter kyrkoherde Marie Carlsson med två prästkollegor och funderar över allt som har hänt.

I fredags laddade hon upp regnbågsflaggan som ny profilbild på församlingens Facebook-konto. Sedan dess har tusentals reaktioner – de flesta positiva – strömmat in.

-Tack vare medierna har vi hamnat i blickfånget, säger Marie Carlsson.

Prästerna vill egentligen inte diskutera politik. Kyrkoherden ser nedstämd ut.

-Jag har en längre tid upplevt en sorg – att många som sitter på avstånd tycker väldigt mycket om Sölvesborg och har åsikter, säger hon och fortsätter:

-Det här är en väldigt fin stad. Det tror jag nästintill alla kommuninvånare skulle hålla med om.

Anna Karolina Eriksson/TT

Moderaternas gruppledare i Sölvesborg Kith Mårtensson är förvånad över uppmärksamheten, säger hon.
Foto: Johan Nilsson/TT
Marie Carlsson, kyrkoherde i Sölvesborgs församling, på Församlingsexpeditionen i centrala Sölvesborg. I mitten komminister Susanne Sonko och till höger komminister Michael Ivarsson.
Foto: Johan Nilsson/TT
Marianne Jarevik har satt upp en prideflagga på sin balkong i Sölvesborg.
Foto: Johan Nilsson/TT

Fakta:

Fakta: Några av Samstyrets förslag

•Stoppa köp av utmanande samtidskonst:Enligt punkt 196 ska "tidlös och klassisk konst som ger uttryck för och harmoniserar med kommunens historia, lokala identitet och fysiskt bebyggd miljö, sättas framför utmanande samtidskonst".
Kommunfullmäktige har röstat ja till samstyrets förslag.
•Införa kommunalt slöjförbud:Enligt punkt 175 i handlingsprogrammet föreslås att barn- och utbildningsnämnden "ska utreda vilka rättsliga förutsättningar kommunen har att införa klädpolicy mot kvinnoförtryck, i syfte att motverka plagg som förknippas med religiösa eller kulturella förväntningar särskilt riktade mot kvinnor..."
Samstyrets målsättning är att en sådan policy ska kunna omfatta elever från förskola upp i gymnasieskola samt vuxenutbildning samt de som är anställda i kommunens förvaltningar.
•Strypa välfärd till IS-återvändare:Enligt punkt 169 ska kommunen ha rutiner för att kontrollera och kartlägga IS-återvändare, och "i den utsträckning det inte uppenbart strider mot de lagar kommunen har att förhålla sig till, förvägra dylika att ta del av den kommunala välfärden, som t.ex. försörjningsstöd och bostad".
•Mindre modersmålsundervisning:Enligt punkt 157 ska nya riktlinjer för modersmålsundervisning i skolan tas fram. Det handlar om att "kvalitetssäkra verksamheten och begränsa undervisningen till de elever som enligt lag har rätt att ta del sådan".
•Mindre tolkning: Samstyret vill även se över kommunens kostnader för tolkning, som enligt handlingsprogrammets punkt 89 enbart bör ges till personer över 18 "endast i den utsträckning det uppenbart är en skyldighet för kommunen enligt lag".
•Nej till nyanlända:Samstyret SD, M, KD och det lokala Sol-partiet i Sölvesborg vill pröva bosättningslagen mot principen om kommunalt självstyre. Förslaget klubbades igenom på förra veckans kommunfullmäktige. Bosättningslagen, som infördes i mars 2016, ger Migrationsverket rätt att fördela nyanlända som fått uppehållstillstånd mellan Sveriges kommuner. Samstyret förslag återfinns i punkt 89.
Källa: Handlingsprogram: Så ska Sölvesborg styras 2019–2022

Fakta:

Fakta: Frågan om flaggan

Förändringen av Sölvesborgs flaggpolicy är en av över 200 punkter i den politiska majoritetens handlingsprogram.
Där står: "En ny policy för kommunens flaggning ska beslutas. En revidering av kommunens flaggreglemente avseende kommunens stänger och byggnader ska göras med syfte att återgå till ett mer traditionellt förhållningssätt".
Nu ska ett förslag i denna riktning utarbetas av kommunens tjänstemän innan beslut om ny flaggpolicy kan fattas av kommunstyrelsen och därefter kommunfullmäktige.
Kommunen började 2013 – under kommunalrådet Heléne Björklund (S) – hissa regnbågsflaggan varje år i augusti när Pridefestivalen äger rum i Stockholm.
Nuvarande kommunstyrelseordförande Louise Erixon (SD) anser att detta gick utanför gällande regelverk och urholkade traditionen. Hon har i en tidigare TT-intervju sagt att hon ser prideflaggan som politisk och har poängterat att det finns andra kommuner som inte använder prideflaggan.

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länet.

Karlskrona

Upprörda invånare tog ställning för Folkets hus

Vill få svar på samlingslokalens framtid

Coronavirus

Region Blekinge: Ytterligare covidfall har konstaterats

Statistiken uppdaterad

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Konkurs

Konkurs: Därför gick minkfarmen omkull

Förvaltarberättelsen klar

Näringsliv

Klart: Han blir ny regionchef för Svenskt näringsliv i Blekinge

”Ser verkligen fram emot att träffa och lyssna på företagare”