Ronneby HK fick –finbesök på beachen

Ronneby Artikeln publicerades
Jesper Knutsson, en av Sveriges bästa beachhandbollspelare, höll i två träningspass under sitt besök på Ekenäs på onsdagen. Tony Carlsson (i blått) var Svenska Handbollförbundets representant.
Foto:Henrik Flemming
Jesper Knutsson, en av Sveriges bästa beachhandbollspelare, höll i två träningspass under sitt besök på Ekenäs på onsdagen. Tony Carlsson (i blått) var Svenska Handbollförbundets representant.

Ronneby HK laddar för årets beachturnering i Åhus.

Vad passade bättre då än att drillas av självaste förbundskaptenen Jesper Knutsson.

Det är kanske inte Sveriges mest kända landslag, men förra året blev det svenska herrlandslaget i beachhandboll nia på EM. Spelande förbundskapten i det är division 1-laget Torslanda HK:s vänstersexa Jesper Knutsson.

2010 vann han och några lagkamrater SM i beachhandboll i Åhus och det blev göteborgarens väg in i sporten på allvar.

– Vi vann SM helt otippat och fick sedan representera Sverige i EM 2011 och man kan väl säga att jag styrt landslaget sedan dess. 2012 blev det ett officiellt landslag.

  Sporten är stor ute i Europa och spelas med helt andra regler än här hemma i Sverige, där man egentligen bara halverar antalet utespelare och byter inomhusgolv mot sandstrand. Något ett 40-tal handbollsspelare från Ronneby HK:s ungdomslag blev varse vid gårdagens träningspass på Ekenäs.

  – Det var ganska svårt, konstaterar Linn Olsson som till vardags spelar i Ronneby F03-lag.

  Den internationella beachhandbollen är lite mer förfinad. Exempelvis ger snurrfintsavslut dubbla poäng, liksom japaner och varje lag har en så kallad ”specialist”, motsvarande mittnian i inomhushandboll vars mål räknas dubbelt hur han än avslutar. Dessutom är det fysiska spelet betydligt mer avskalat.

  – Det är som i basket ungefär, som spelare måste man jobba betydligt mer med händer och fötter i försvarsspelet, förklarar Knutsson.

  Lite av detta försökte 28-årige Knutsson lära ut när han och Tony Carlsson från Svenska Handbollförbundet besökte Ronneby. Stoppet på Ekenäs var det andra av totalt tio under den turné för att sprida beachhandbollen som går under namnet Sommarkaravanen.

  – Vi var i Uppsala förra helgen och hade 200 barn på plats. Närmast väntar Kalmar, men vi ska även till bland annat Visby, Umeå och Grums. Förbundet gör en medveten satsning, säger Tony Carlsson.

  Jesper Knutsson hoppas att fler och fler ska anamma beachhandboll med den internationella touchen.

  – Rent egoistiskt för mig som förbundskapten hade det bästa varit om klubbarna gått över till att spela så här. Det kan snart bli en OS-gren och för landslagets bästa så är det den typen av beachhandboll som bör spelas. Sen förstår jag att exempelvis Åhus Beach, som har sitt koncept inarbetat, kanske inte vill förändra.

  Linn Olsson ser fram mot Åhus Beach som är en stor grej för Ronneby HK:s alla ungdomslag.

  – Det är inte bara matcherna som är kul utan allt annat runt omkring också.