Karlskronaduons allra största framgång

Karlskrona Artikeln publicerades
Jonas Åkesson och Joakim Karlsson framför sin blåa Opel Ascona. Skalet är från –76, men det har hänt mycket med bilen sedan dess. ”Modellen var den vassaste på 80-talet och än hänger den med” konstaterar Åkesson med ett leende.
Foto:Jerry Nilsson
Jonas Åkesson och Joakim Karlsson framför sin blåa Opel Ascona. Skalet är från –76, men det har hänt mycket med bilen sedan dess. ”Modellen var den vassaste på 80-talet och än hänger den med” konstaterar Åkesson med ett leende.

Alla var i mål.

Stortorget började att tömmas.

Kvar stod två lyckliga killar som aldrig ville att helgen skulle ta slut.

Se öset på specialsträcka 2.

– Jag tror inte att vi kommer att lyckas med något sådant här igen. Det är så stort.

  Karlskrona AK:s Jonas Åkesson lutar sig mot sin blåa Opel Ascona och njuter efter tredjeplatsen i den trimmade 2WD-klassen.

  Kartläsaren Joakim Karlsson fyller i:

  – Vi sa att nu kan vi nästan lägga av.

  Fast det verkar dröja ett bra tag till. Allra först måste duon landa efter den intensiva tävlingshelgen på hemmaplan.

  Har det varit någon dramatik?

  – Nja, det enda var en sten på sträcka tio. Ratten blev lite... F-n, en punka nu och vi är rökta, berättar Åkesson angående tankarna längs vägen.

  Just den specialsträckan kördes i Krysseboda, i närheten av Emmaboda. Fredagskvällen var vikt åt Blekinge, Rosenholm och Kråkerum, och då kan vi faktiskt hitta mer dramatik om vi letar.

  – Dammet stod nästan helt stilla. Det var otäckt att köra i blindo flera gånger. Jag såg ingenting, men vi var ändå tvåa på sträckan. Vi måste ha vågat mest.

  Med andra ord en eloge till kartlästare Karlsson som höll ordning på noterna.

  – Oj, vi körde på marginalerna genom hela tävlingen, säger han och minns särskilt två mål på den längsta specialsträckan.

  – Jag var helt slut och orkade knappt att läsa. Då var det visst åtta kilometer kvar tills jag kunde dricka. Det var bara att bita ihop. Det var ju inga marginaler och det gick inte att göra fel.

  Då hade färden ändat med en förskräckelse.

  – Det är vrålsnabba vägar och även krokigt, lurigt och stenigt, förklarar Jonas Åkesson. Du kan inte slappna av en sekund. Det är tekniskt utmanande och jag är förvånad att så många kom till mål.

  Hur ska ni fira?

  – Vi måste smälta detta, men något måste vi hitta på, menar Åkesson.

  – Jag ska klippa ihop filmen också, påpekar Karlsson, nickar mot kameran som hängt med på alla specialsträckor och som snart ska bjuda på ett sammandrag av det bästa från duons tävlande i South Swedish Rally.