En aikidoklubb som växer

Karlshamn Artikeln publicerades
Instruktören Niklas Björklund visar kast på hemmaklubbens Magnus Olsson och hans klubbkamrater Emmy Svensson och Karin Gall studerar tekniken.
Foto:Rolf-Arne Kulle
Instruktören Niklas Björklund visar kast på hemmaklubbens Magnus Olsson och hans klubbkamrater Emmy Svensson och Karin Gall studerar tekniken.

Karlshamns Aikidoklubb var värd för ett läger där 30 deltagare från olika klubbar drillades av instruktörerna Niklas Björklund och Pär Dahlström.

Aikido är en kampkonst i självförsvar och har ursprunget i jujutsu. Viktiga delar är kast och greppteknik samt försvar med bokken (träsvärd eller trästav). Det finns inga tävlingar utan enbart graderingar.

– De två dagarna här har vi övningar i kampen mot flera angripare. Vi kör tekniker och principer. Det gäller alltid att var helt närvarande och ha full kontroll på det man gör. Fokus är en otroligt viktig del, säger Björklund.

Från hemmaklubben fanns Magnus Olsson, Emmy Svensson och ordförande Karin Gall flitigt på mattan. Olsson är klubbens huvudinstruktör.

    – Vi har senaste året ökat från tio till 20 aktiva. Sporten utövas i alla åldrar och de som i världen kommit längst i graderingarna är kring 70 år. Själva utövandet ger en allsidig träning och fokus på det man gör, säger Olsson.

    Emmy Svensson och Karin Gall har nyligen klarat 3:e kyu.

    – Det fixade vi nu i sommar och vi utvecklas hela tiden. Det blir en mycket fin gemenskap både i klubben och på olika läger, säger Svensson.

    – Vi tränar tre gånger i veckan. Under träningen måste man vara helt närvarande och då försvinner alla andra tankar, säger Gall.