Duon håller sig i topp

Kyrkhult Artikeln publicerades
Det har varit en suverän första halva i både SSRC och DM för rallyparet Robin Liljegren och Danny Holgersson.
Foto:Rolf-Arne Kulle
Det har varit en suverän första halva i både SSRC och DM för rallyparet Robin Liljegren och Danny Holgersson.

Det är topplaceringar både i Sydsvenska Rallycupen (SSRC) och DM efter fem deltävlingar för Stubbelyckes Robin Liljegren och Kyrkhultssonen Danny Holgersson, Volvo 940, Karlskrona AK respektive Ryd MK.

– Det går inte att klaga för mycket och det har gått bättre än förväntat. Vi har ändå haft det lite struligt på några av tävlingarna, säger Liljegren.

I SSRC är det mycket nytt för året. Bland annat är det prispotter i flera klasser. Förut har det bara varit en prispott och det har gynnat klasser med inte så många deltagare. Tvåhjulsdrivna i grupp H hade alltid flest antal startande och många kunde vinna.

– Vi var i stort chanslösa att vara med i toppen om de större prispengarna (40 000 kronor i förstapris). Det blev på sin höjd 2 000–3 000 kronor, säger Rödebybördige Mattis Olsson, Gullabo RC som nu leder klassen R3 och där ingår grupp H elit, division 1, 2 och 3 med ett förstapris på 10 000 kronor.

  Liljegren/Holgersson är klar etta i R7 där Volvoklassen (VOC) finns och i prispotten är det 10 000 kronor som gäller.

  Även i DM har det blivit förändringar, men prissummorna är ännu inte klara. Förut fick vinnarna fria startavgifter inför nästa säsong, men nu blir det prispengar istället. Liljegren/Holgersson leder sin klass R1b med inkörda 68 poäng före Simrishamns Andreas Persson på 57. Blekingeparet toppar även DM för B-förare och har under året vunnit totalt i Volvoklassen ett par gånger.

  – Det är kul att besegra A-förarna. Vi har hållit på och ändrat bilens egenskaper efter mitt körsätt och nu börjar det mesta passa. Det ser bra ut för framtiden. Jag kör inte över min förmåga och har lärt mig hålla huvudet kallt. Samarbetet med Danny vid sidan är perfekt och sedan har vi otroligt kul ihop, säger Liljegren.

  – Klart jag är nöjd så här långt och nu är målet att vinna både SSRC och DM. Det gäller att allt fungerar även i höst, säger 22-årige Liljegren som kommer att åka rally många år till.

  – Nu kör vi med en standardbil, kanske det blir trimmat längre fram och en satsning högre upp, men det behövs många sponsorer för att klara ekonomin. Sporten är dyr och prispengarna små. Skulle vi framöver köra SM-serien är det en kostnad på 150 000 kronor, säger Liljegren.

  Hösten inleds 5 augusti med ett mästarmöte i Älmhult där de nu 60 främsta ekipagen i de olika SSRC-klasserna möts i ett mästarmöte.

  Blekinge har även några fler förare med bland de främsta i SSRC och DM.

  I tvåhjulsdrivna Grupp H R3 är B-föraren Krister Bengtsson, Olofström, 13:e i SSRC och femma i DM och femma i B-förarcupen. Karlskrona AK:s Richard Mattisson har i samma klasser placeringarna 20, 10, 9.

  Carl Ryke, Karlskrona AK, i grupp E är sexa i SSRC och tvåa i DM. Asarum MS elitförare David Pettersson är fin trea i DM i tvåhjulsdrivna grupp H (R2). I grupp N, med få bilar, är Filip Håkansson, Asarum MS, högst upp i SSRC.