Rödeby CK:s egen novemberkåsa

RÖDEBY Artikeln publicerades
Starten har gått. Sandsjöbanan var allt annat än torr för dagen vilket snart syntes tydligt på såväl motorcyklar som förarnas klädsel.
Foto:MAGNUS LEJHALL
Starten har gått. Sandsjöbanan var allt annat än torr för dagen vilket snart syntes tydligt på såväl motorcyklar som förarnas klädsel.

På senhösten arrangeras årligen ett berömt kraftprov som den allmänt idrottsintresserade mest av allt förknippar med sporten enduro.

Då det sägs att tre gånger är en tradition konstaterar vi att Rödeby Crossklubb nu har tävlingen Ubåtsjakten som sin alldeles egna novemberkåsa redan på våren.

Namnet Enduro, som kommer av den spanska formen av det engelska ordet endurance vilket betyder uthållighet, är en idrott som kräver mycket av utövaren.

– Det handlar om kondition, koordination och balans, säger Peter Toftén, tävlingsledare i arrangerande Rödeby CK som körde Ubåtsjakten för tredje gången.

Premiärtävlingen 2015 kan du läsa om i BLT här eller i Sydöstran här.

  Lagklassen, där förarna tävlar i tvåmannalag och byter av varandra, avgjordes som ett tre timmars varvlopp på en 4,7 kilometer lång bana på och omkring Sandsjöbanan.

  – Till skillnad från i den vanliga crossen, där man kör 20-25 minuter i ett samlat fält, handlar enduro mer om en tävling mot dig själv. Vår bana innehåller inga uppbyggda hinder utan är en lagd bana i skogsmiljö med stenrösen och risk för trafikstockning på platser där det är trångt. Den här tävlingen blev en extra utmaning då förarna snabbt blev dyngsura i gyttjan och fick smutsiga glasögon, berättar Peter Toftén.

  Enduro är en förhållandevis ung gren i Rödeby CK.

  – Vi har alltid haft en liten endurobana, men sedan fyra år tillbaka har enduron en egen sektion i klubben.

  Framgångarna har inte väntat på sig.

  – Vår unga talang Adam Olsson, som vunnit Smålandscupen, har fastnat för enduro. Sedan finns det även de som kombinerar motocross och enduro.

  Längre fram i vår arrangerar klubben ett enduroläger med en, lindrigt sagt, meriterad gästtränare på plats.

  – Sjufaldiga världsmästaren Anders Eriksson kommer hit, säger Peter Toftén.

  Den tredje upplagan av Ubåtsjakten blev den största hittills då 126 förare från olika platser i södra Sverige kom till start. Segrare i lagtävlingen blev Blomsmx som bestod av de båda Vimmerbyförarna Jonas och Oscar Blom.