"Jag kommer aldrig att lämna walk over"

Karlskrona Artikeln publicerades
Elina Gustafsson tycker att yttrandefriheten innebär rätten för dig som individ att kritisera andra men du måste vara medveten om var gränsen går.
Elina Gustafsson tycker att yttrandefriheten innebär rätten för dig som individ att kritisera andra men du måste vara medveten om var gränsen går.

Elina Gustafsson (S) fick hotbrev och nattliga telefonsamtal.

"Suddar inte ut det jag skriver men har blivit medvetet försiktigare".

Yttrandefriheten har blivit ett politiskt slagträ. Människor har tagit patent på begreppet. Det menar S-politikern Elina Gustafsson i Karlskrona och tillägger att yttrandefriheten inte innebär en rätt att kränka andra människor.

– I dag känns det nästan så. Allting kan rättfärdigas med detta som grund. Jag blir rädd för utvecklingen. Det som Lars Vilks håller på med, exempelvis. Jag anser inte att det är synonymt med yttrandefrihet, säger hon.

Elina Gustafsson säger annars att hon är en varm förespråkare för yttrandefriheten. Hon menar att det handlar om rätten till sin egen hjärna. Att varje människa har rätt att säga vad man vill är självklart. Att veta var gränsen går är betydligt svårare. Hon har funnits på twitter sedan tre år tillbaka och minns en händelse för ett tag sedan som var väldigt jobbig.

  Ett citat om rasism och våldtäkt som tillskrevs henne cirkulerade på nätet. Det blev hotbrev och arga, nattliga telefonsamtal.

  – Jag blev rädd och arg och kanske har det gjort att jag omedvetet formulerar mig försiktigare idag. Jag tror att det är en mognadsfråga. Men jag kommer aldrig att lämna walk over. Nättrollen måste bemötas. Jag har dock inget behov av att skrika ut på twitter exakt vad jag tycker om vartenda SD-förslag som presenteras, det tar bara energi, säger Elina Gustafsson.

  I stället vill hon lyfta fram det positiva i debatten.

  – Nättrollen är ändå inte mina väljare. Det är mer de i gränslandet jag vill övertyga och vinna över.

  Hon är osäker på hur hon i framtiden kommer att betrakta sitt nuvarande förhållningssätt till yttrandefrihet i sociala medier men hoppas och tror att hon inte kommer att ånga sitt beteende.

  – Yttrandefriheten är ju något häftigt och signifikant för Sverige. Vi måste våga förlöjliga saker och få säga vad vi tycker.

  Fakta:

  Tre förebilder

  Malena Ernman - Hon är beviset för att man inte behöver vara heltidspolitiker för att stå upp för något så självklart som alla människors lika värde.

  Jonas Gardell - Han använder humorn som metod för att tillämpa yttrandefriheten. Han driver med både sig själv och hela etablissemanget.

  Veronica Palm - En förebild, inte minst för unga kvinnor som får ta mycket skit på sociala medier.

  Visa mer...