1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Yara kom ensam till Sverige som sjuåring 

Yara var bara sju år när hon kom till Sverige.– Det troliga är att hon kom med männi–skosmugglare, säger Migrationsverket.14 månader senare påträffas hon död och släktingarna som blev vårdfamilj misstänks nu för att ha mördat henne.
Nyheter • Publicerad 3 maj 2014
Foto: 
Foto: 

Den femte februari förra året kom den då bara sju– åriga Yara till Sverige som ensamkommande flyktingbarn.

Kvar i hemlandet Palestina fanns då hennes bio–logiska föräldrar och tre syskon.

– Jag har aldrig tidigare varit med om att det kommit hit en ensam sjuåring, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

Det troligare är att Yara kom till Sverige med hjälp av flyktingssmugglare.

– Barnen kommer från länder där de inte kan få viseringar för att resa in i Europa. Deras enda möjligheter är att föräldrar eller släktingar betalar någon för att smuggla in barnen, säger Fredrik Bengtsson.

När Yara kom till Migrationsverkets ansökningsenhet kontaktades de sociala myndigheterna. Då hade handläggaren fått bekräftelse på att Yara hade släktingar i Karlskrona.

– Så små barn behöver omedelbar vård och omsorg i ett hem. Så fort vi har kontrollerat släktingarnas identitet får de hämta barnen. Det sker oftast samma dag, säger Fredrik Bengtsson.

Yara hade släktingar i Karlskrona, en morbror och hans hustru.

– Hon kände paret väl, säger juristen Jonas Rydgren som förmedlade de biologiska föräldrarnas medgivande till att morbrodern i Karlskrona fick vårdnaden.

Yara växte upp i Gaza och hennes familj bodde grannar med morbrodern. Enligt Jonas Rydgren har hon ofta vistats hos sin morbror hemma i Gaza under sin uppväxt.

Morbrodern sa sig också vara mycket fäst vid flickan och var pådrivande för att få det särskilda förordnandet som vårdnadshavare för Yara.

– Jag har inte haft ansvar för själva placeringen. I dag kan jag säga att det känns fruktansvärt att höra om barnets öde, säger juristen Jonas Rydgren.

Även flickans föräldrar har sökt uppehållstillstånd, men det ärendet är inte handlagt av Migrationsverket.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.