1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Wärnersson tar upp kampen om E 22

Region Blekinge och länsstyrelsen, med landshövdingen Ingegerd Wärnersson i spetsen, tar upp kampen om en utbyggnad av E 22.
Som huvudmotståndare står vägverket, som dock inte har några pengar. De vill vänta med E 22 till 200.
Nyheter • Publicerad 30 oktober 2002

Region Blekinge spänner musklerna och har redan skickat ett protestbrev till regeringen om vägverkets planering.

Hela länets framtid står på spel, menar de.

Ansvaret för kommunikationer i länet övergår från länsstyrelsen till Region Blekinge efter årsskiftet. Därför har de två aktörerna bildat en arbetsgrupp kring Europavägen.

I går var det heldagsträff med alla inblandade, där representanter från kommuner, regioner och myndigheter diskuterade förutsättningar och visioner kring infrastrukturen i Blekinge. Två markant olika synsätt ställdes mot varandra. Vägverket ser till säkerhet och dagens trafikgenomströmning, men länsstyrelsen ser på framtidens behov.

"Måste förbättras"

Landshövdingen Ingegerd Wärnersson och Catharina Blom från Region Blekinge förklarade enstämmigt att nu måste det till en satsning på vägarna.

- E 22 måste förbättras i snabbare takt än vägverket vill och vi är beredda att kämpa med

alla till buds stående medel för att genomdriva detta, säger Ingegerd Wärnersson.

Dagens sammankomst, där vägverkets nya generaldirektör Ingemar Skogö deltog, var bara ett första steg på vägen.

Nu väntar fler möten med folk från regeringen och landshövdingen avslöjade att hon ska ordna en stor internationell träff med länderna runt Östersjön.

- När vi tittar på vad som händer i Blekinge 2004 då flera nya medlemmar går in i EU, verkar inte vägverket kunna lyfta blicken från asfalten och vägräckena, säger Catharina Blom från Region Blekinge.

Efterlyser bredare syn

Hon säger, påtagligt irriterad, att vägverket hänför deras argument till "mjukare värden".

- Vi efterlyser en bredare syn på kommunikationen i länet, konstaterar Ingegerd Wärnersson.

- Vi står inför ett en helt ny region kring Östersjön och vi måste anpassa vår planering

efter det.

Några löften om hur vägverket ställer sig till utbyggnaden av E 22 gavs givetvis inte. Bristen på pengar gör att verket tvingas prioritera och då sätts storstadsregionerna i första rummet.

Kommunikationsdirektören på länsstyrelsen i Blekinge, Bengt Gustafsson, pekade på att det finns ett klart samband mellan antalet arbetstillfällen och standarden på infrastrukturen. Han menar att om ingenting görs kommer Blekinge att tappa den chans som finns när EU utvidgar sig.

Sammanfattningsvis kan sägas om dagen att inget nytt kom fram, men för första gången ställde sig "hela" Blekinge, med landshövdingen i spetsen, upp och höjde rösten.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.