1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Vinstlotten som kan bli Kockums räddning

Försvarsberedningens rapport kan bli en vinstlott för Kockums. Men ingen vågar jubla än.
–  I dag är vi ett företag i väntans tider och orderboken sinar, säger John Ahlmark.
Nyheter • Publicerad 16 maj 2014
Inget segerjubel. Kockums gläds å marinens vägnar, men ­jublar inte för egen del ? ännu. Men försvarsberedningens rapport är tydlig med en ökad ubåtsaktivitet i Östersjön.
Inget segerjubel. Kockums gläds å marinens vägnar, men ­jublar inte för egen del ? ännu. Men försvarsberedningens rapport är tydlig med en ökad ubåtsaktivitet i Östersjön.Foto: Patric Söderström

Som kommunikationschef för Kockums följer John Ahlmark utvecklingen på två fronter – förhandlingarna mellan Saab och varvets tyska ägare och försvarsberedningens intentioner för utvecklingen av det svenska försvaret.

– Försvarsberedningens rapport är positiv. Men i dag finns det inget som säger att Kockums får bygga de två nya A 26 eller modifiera de tre ubåtarna, säger Ahlmark.

Han hänvisar till en situation där Kockums befinner sig i kläm mellan två motstridiga besked:

- Staten säger nej till alla order till Kockums under nuvarande tyska ägaren, Thyssen Krupp.

- Försvarsberedningen säger att det ska byggas två nya ubåtar A 26 och halvtids­modifieras tre ubåtar samt göras underhåll på ytfartyg.

– Så länge förhandlingarna pågår mellan vår tyska ägare och Saab, är ingenting givet. Därför jublar vi inte i dag, säger John Ahlmark.

Men försvarsberedningens rapport kan bli en vinstlott för Kockums om Saab–affären får en snar lösning.

Om Kockums blir svenskägd öppnas dörren för bygget av de två nya A 26, och modifieringarna av både ytfartyg och ubåtar. Det rör i så fall beställningar i mångmiljardklassen och det kan höja försäljningspriset i förhandlingarna mellan Saab och Thyssen Krupp.

Medan den processens pågår sinar Kockums orderböcker.

– Vi är ett företag med 800 mycket kompetenta anställda som snart inte har något att göra. Vi får inga nya order så länge våra ägare förhandlar om en försäljning och det finns inte många noteringar kvar i orderboken, säger John Ahlmark.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.