1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

”Vi behöver fler sådana jobb, inte färre”

Gårdagens varsel är det största i länet sedan finanskrisen 2009.
Det är främst ingångs- jobb för ungdomar som försvinner.
Nyheter • Publicerad 5 mars 2013
Nada Mlandenovic, chef för arbetsförmedlingen i Karlskrona och Ronneby.
Nada Mlandenovic, chef för arbetsförmedlingen i Karlskrona och Ronneby.Foto: Patric Söderström

Den privata tjänstesektorn är en viktig inkörsport för ungdomar.

Arbetsmarknaden i Blekinge är redan tuff och enligt de senaste mätningarna har länet den högsta arbetslösheten i hela landet.

– Vi behöver fler sådana jobb, inte färre. Det är väldigt olyckligt eftersom det i mångt och mycket handlar om kundtjänstjobb som försvinner och ungdomar som i värsta fall blir arbetslösa, säger Nada Mladenovic, chef för arbetsförmedlingen i Karlskrona och Ronneby.

Man får gå tillbaka till åren under finanskrisen för att hitta varsel av den här storleken. De jobb som nu försvinner finns det inte många av i länet, vilket innebär att fler tvingas konkurrera om det enkla jobben. Men allt är inte nattsvart, poängterar Nada Mladenovic.

– Vi vet i nuläget inte hur många som verkligen blir uppsagda. De som drabbas är gångbara på arbetsmarknaden med färska meriter och referenser.

Hon uppmanar de som varslats att smida medan järnet är varmt och söka jobb redan under uppsägningstiden. För det finns jobb, men inte i länet.

– Man kanske måste se sig om landet och vara beredd på att pendla, i alla fall under en period.

Nästa steg för arbetsförmedlingen är att informera de som varslats om vad det finns för möjligheter och hur de kan underlätta sitt jobbsökande.

– Att varslas om uppsägning innebär en stor oro för individen, inte minst ekonomiskt och där ska vi göra vad vi kan, säger Nada Mladenovic.

Maria Gisselquist
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.