1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
I somras konstaterades det andra fallet av fästingburen hjärninflammation i samma by på Aspö.
Nu samlas resurserna ihop för att vaccinera alla Aspöbor och öns sommargäster som vill skydda sig mot den fruktade sjukdomen.
- Det är den allvarligaste av de fästingburna sjukdomarna och vi rekommenderar vaccinering, säger docent Johan Berglund.
Nyheter • Publicerad 24 oktober 2002

Blekinge har i stort sett varit förskonat från TBE, fästingburen hjärninflammation i 28 år. 1974 konstaterades det första fallet, då i Fågelmara.

Andra gången, 1999, var det en sommarboende på Aspö som drabbades.

- Då drog vi slutsatsen att det sannolikt rörde sig om en tillfällighet. Att en flyttfågel exempelvis kunde haft med sig en fästing som bar på viruset, säger Blekinges smittskyddsläkare, docent Rickard Eitrem.

Två fall av TBE

- Men i somras konstaterades det andra fallet på Aspö.

Vid en snabb smittspårning visade det sig att båda hade smittats under vistelse i byn Ryd på ön.

Att det då skulle vara en tillfällighet är inte sannolikt.

TBE är en mycket svår sjukdom och kan i värsta fall leda till döden.

Det är ett virus som knappt märks eller ger en veckas feber och huvudvärk.

Men det kan också slå till mot det centrala nervsystemet och i absolut värsta fall leda till döden. Därför rekommenderas nu Aspöborna att vaccinera sig.

Vaccinering

Uppmaningen gäller främst de som bor eller vistas i byn Ryd under fästingsäsongen. Men alla som bor eller vistas på ön får en möjlighet att vaccinera sig, till en normal vaccineringskostnad, efter årskiftet.Samtidigt inleds ett forskningsprojekt på ön.

För tio år sedan genomfördes en omfattande undersökning av boende på ön. Nu passar forskarna på att göra en jämförelse, berättar Johan Berglund, som är en av landets främsta forskare kring fästingburna sjukdomar.

Anmäl er nu

- Vi börjar i mitten av november. De som vill vara med i projektet lämnar blod i samband med vaccineringen och fyller i ett frågeformulär. Det kommer att bli två tillfällen på Aspö och ett tillfälle på Trossö vårdcentral, säger Johan Berglund.

- Dom som deltar i projektet betalar också mindre för vaccinet, eftersom det subventioneras.

De personer som inte vill delta i projektet kommer alltså få en möjlighet att vaccinera sig efter årsskiftet. Dessa uppmanas att kontakta smittskyddsklinikens telefonsvarare för beställning av anmälningsblankett; 0455-731069.

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.