Vargpar kan bilda ett revir
De som såg varg i förra veckan på Sturkö och Tjurkö var på helt rätt spår. Det var en varg. Även spåren i Rödeby var från en varg.
Och bilden som togs i Södra Idehult tidigt i lördags morse var tveklöst en varg.
Men är det möjligt att samma varg har vandrat runt på alla dessa platser inom några dygn?
– Det är både möjligt och sannolikt. En varg lunkar utan problem sex–sju mil under en natt, säger han.
Efter att ha granskat bilden som Joel Karlsson tog är Bertil Larsson helt säker på sin sak. Det är en varg, och troligen en tik.
– Bilden var bra och tillräckligt tydligt för att jag kan se de två viktigaste kännetecknen. Oavsett om djuret är ljus eller mörk i pälsen har vargar alltid en rödbrun fläck bakom öronen, och svanstippen är alltid helt svart.
Bertil Larsson är också säker på att det är samma varg som har observerats på flera platser i östra Blekinge den senaste tiden.
– Det vore osannolikt om det skulle vara flera vargar här samtidigt, säger han.
Om det är som viltspåraren tror, en tik, kan hon vara i färd med att undersöka olika områden i Blekinge för att i bästa fall träffa på en hanvarg. Och om det osannolika skulle lyckas. Då kan allt hända.
– Det är inte särskilt troligt. Men får hon kontakt med en hanvarg och de parar sig kan paret försöka att bilda ett revir här. Det finns folk som skulle tycka det vore väldigt trevligt, men även dem som inte skulle uppskatta det, säger Bertil Larsson.
Han är fortfarande intresserad av alla rapporter från folk som har sett vargen, eller tror sig ha sett den.