1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Var någonstans beslutar kyrkan om vad

Kyrkan är organiserad på ungefär samma sätt som vårt demokratiska politiska system. I kyrkovalet väljs de personer eller partier som ska få förtroendet att styra kyrkan de kommande fyra åren.
Nyheter • Publicerad 10 september 2001

Kyrkans högsta beslutande organ är Kyrkomötet. Det har 251 ledamöter och beslutar om frågor som hela svenska kyrkan, bland annat Kyrkoordningen som är det samlade regelsystemet och rör svenska kyrkans organisation och verksamhet. Till exempel vilka psalmer som skall finnas med i psalmboken eller hur stort utrymme kvinnoprästmotståndare ska få ta i kyrkan. Kyrkomötet samlas två gånger varje år och kan jämföras med riksdagen. För närvarande har socialdemokraterna och centern flest ledamöter.

Kyrkostyrelsen är Kyrkomötets verkställande och beredande organ. Den består av ärkebiskopen som är ordförande samt 14 ledamöter som väljs av Kyrkomötet.

Svenska kyrkan är indelad i 13 olika stift. Varje stift leds av en biskop. Stiften ska främja verksamheten i och ha tillsyn över församlingarna i stiftet. Stiften förvaltar också svenska kyrkans jord, skog och fonder. Blekinge tillhör Lunds stift. I Lunds stift förvaltas skog, jord och fonder av en särskild egendomsnämnd. Lundsstifts förmögenhet uppgår till 1,5 miljarder kronor. Avkastningen på ca 50 miljoner kronor går till församlingarna och till Kyrkofonden som är en slags skattefördelningsfond. Ett stift kan jämföras med ett landsting.

Stiftsfullmäktige som är stiftets högsta beslutande organ, fattar beslut som rör verksamheten i stiftet. Besluten kan till exempel röra de olika stiftsgårdarna. Vad ska man göra med dem? Sälja eller renovera? Man ansvarar för budget, kyrkoavgift och bokslut. Stiftstyrelsen är Stiftsfullmäktiges ansikte utåt. Det är beredande och verkställande i stiftet och väljs av stiftsfullmäktige. Det är stiftsstyrelsen som ansvarar för genomförandet av valet i stiften.

I Sverige finns det över 2 500 församlingar. Varje församling ingår i ett pastorat. Pastoratet kan bestå av en eller flera församlingar och leds av en kyrkoherde. Samfällda kyrkofullmäktige är högsta beslutande organ i en samfällighet där just flera församlingar samverkar. Kyrkonämnden är det beredande och verkställande organet i en samfällighet och utses av samfällda kyrkofullmäktige. I ett pastorat där det bara finns en församling är kyrkofullmäktige det högsta beslutande organet. I kyrkofullmäktige diskuterar man frågor som rör församlingen. Till exempel undervisning, barnverksamhet, hur stor kyrkoavgiften ska vara och vilka sociala insatser man ska bedriva. Kyrkorådet är det beredande och verkställande organet i församlingen och kan väljas genom direktval på valdagen (i samfälligheter) eller utses av kyrkofullmäktige. Kyrkofullmäktige kan jämföras med kommunalfullmäktige och kyrkorådet med kommunstyrelsen.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.