1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
De dagliga opinionsmätningarna har fått ett enormt genomslag i årets valrörelse. Tre av de mätningarna som syns mest - från Sifo, Temo och Gallup - görs i Blekinge.
Nyheter • Publicerad 13 september 2002

Marianne Andersson har det stressigt inför valet. Tillsammans med ytterligare 250 telefonintervjuare i Blekinge tar hon fram opinionsundersökningarna som får Göran Persson att darra och Lars Leijonborg att vilja bli statsminister.

- Visst är det lite stressigt, men det är roligt också, säger hon.

Väljarundersökningar

Marianne Andersson arbetar på Temo, som gör dagliga väljarundersökningar för Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Under fyra timmar varje kväll gör Marianne Andersson och hennes kollegor, som sitter på Drottninggatan i Karlskrona, närmare 400 intervjuer med väljare i hela landet.

- De flesta vill gärna prata med oss, men sen finns det alltid några som inte alls vill ställa upp, berättar Marianne Andersson.

Resultatet i tidningen

- Senast klockan nio ska vi har ringt sista samtalet, och vad som händer efter det vet jag egentligen inte. Jag ser resultatet först i tidningen dagen efter.

Det som händer är att en dator tar över materialet. Svaren vägs mot faktorer som ålder och kön, hur många personer det bor i olika regioner, och hur röstbenägna olika grupper är. På så sätt ska resultatet bli representativt för hela befolkningen.

Temo är inte det enda opinionsinstitutet som håller till i Blekinge. Sifo, som bland annat gör undersökningar för Aftonbladet, har sin telefoncentral i Ronneby. Även Gallup, som gör undersökningar åt Expressen och TV 4, har hälften av sina

telefonintervjuare i Ronneby.

Men om det betyder att Blekinge har en avgörande betydelse för valet är Marianne Andersson ändå tveksam till.

- Men visst är det roligt att så många av undersökningarna görs här. De har väl insett att vi är snabba och trevliga, säger hon med ett skratt.

Henrika Åkerman
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.