1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Valframgångar för sd

Främlingsfientliga Sverigedemokraterna tar klivet in i kommunfullmäktige i Karlshamns kommun. Och tar förmodligen fyra mandat. - Det är mycket positivt, säger Anna Wihlstrand, partiets första namn på fullmäktigelistan.
Nyheter • Publicerad 18 september 2006
Foto: LENA EHRING/arkiv Ny i fullmäktige. Anna Wihlstrand tar plats i fullmäktige i Karlshamn och tycks få med sig ytterligare tre sverigedemokrater.
Foto: LENA EHRING/arkiv Ny i fullmäktige. Anna Wihlstrand tar plats i fullmäktige i Karlshamn och tycks få med sig ytterligare tre sverigedemokrater.Foto: 

Partier har fått lika många mandat som centerpartiet och miljöpartiet och placerar sig därmed på tredjeplatsen efter socialdemokrater och moderater. Om denna mandatfördelning står sig vet vi inte riktigt säkert förrän de förtida rösterna är räknade, förmodligen sker på onsdag.

Varför har ni nått denna framgången?

- Jag tror det beror på att folk har förstått vår politik och förstått vad den handlar om.

Vad konkret vill ert parti göra lokalt?

- Jag vill inte gå in på några detaljfrågor. Men det gäller att omfördela skattepengar med förnuft i samhället. Det råder stora brister på många ställen inom välfärden, exempelvis inom äldreomsorgen.

Vilka partier kan ni tänka er att samarbeta med?

- Alla partierna som tar av sig sina ideologiska skygglappar.

Kommunisterna kallar er rasistiska och främlingsfientliga. Moderaterna hoppas folk inte övertalas rösta på er och säger att ni bara utger er för att vara ett demokratiskt parti?

- Vi är varken rasistiska eller främlingsfientliga. Men vi har en invandrapolitisk kritisk syn.

- Vi är verkligen ett demokratisk parti. Vi blir beskyllda att ha en dold agenda, men det har vi verkligen inte.

Under veckan ska Anna Wihlstrand träffa sina fyra partikamrater som finns med på fullmäktigelistan för att diskutera utformningen av den lokala politiken. Ännu finns det ingen grund att bygga den på.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.