1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Vakter ska inte agera polis

Det är bara poliser och vissa ordningsvakter som får ta hand om fyllerister.
Och vakternas möjligheter till insatser är starkt begränsade.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2006

-Om det är förordnade ordningsvakter har de möjlighet att ta hand om fyllerister.

Men de får inte låsa in dem eller göra ingripandet på annan plats än där de jobbar. Att omhänderta folk är ett polisjobb, förklarar Jonas Nimborn, polisbefäl i Karlskrona.

Att bli tagen för fylleri är idag inte ett brott. Det betecknas som ett omhändertagande enligt lob,lagen om omhändertagande av berusade. Annars har vem som helst rätt att gripa en brottsling när det gäller pågående brott, polisen vakten, eller du och jag. En ordningsvakt kan ta hand om fyllerister enligt lob om det sker på den krog, restaurang, eller i direkt ansluten till den plats som ordningsvakten är tillsedd att övervaka.

-Det kan innebära att ordningsvakten inte har rätt att ingripa bara en gata bort, säger Jonas Nimborn.

-I vissa undantagsfall, som till exempel sommarens festivaler, kan tillståndet utsträckas till att gälla till exempel hela cityområdet, tillägger han.

När fylleristen väl är omhändertagen ska vakten genast kontakta polisen. Fylleristen ska lämnas över.

-Vakten har ju inte rätt att handskas med fylleristen utanför sitt område. Därför är det polisen som ska sköta transporterna. Visst kan det hända att vi inte kan komma på en gång. Och det finns möjlighet att be ordningsvakterna att köra hit en fyllerist. Men det blir hela tiden på polisens ansvar. Jag tror att de flesta vakthavande polisbefäl försöker undvika en sådan lösning.

Mats Blennow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.