1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Vaccineringar efter TBE-fall på Aspö

I somras konstaterades det andra fallet av TBE, fästingburen hjärninflammation, på Aspö. TBE är en mycket svår sjukdom och kan i värsta fall leda till döden. I båda fallen är det personer som vistats i byn Ryd som smittats.
Nyheter • Publicerad 23 oktober 2002

Nu erbjuds vaccin till alla Aspöbor och sommarboende som vill skydda sig, till en normal vaccineringskostnad. Boende i Ryd bör vaccinera sig.

Samtidigt inleds ett forskningsprojekt på ön. De personer som ställer upp i projektet kommer att få vaccinet billigare, men lämnar också blodprov och svarar på frågor.

I mitten av november blir det ett öppet hus på Aspö med information om projektet. Vaccineringarna av dom som inte vill delta i projektet kommer att inledas efter årskiftet. Dessa uppmanas att kontakta smittskyddsklinikens telefonsvarare för beställning av anmälningsblankett; 0455-731069.

Fakta/Fästingöverförda infektioner

Bakterien Rickettsia helvetica är det sjätte smittämne som i Sverige sprids av fästingar och visats kunna orsaka infektion hos människa. Andra fästingöverförda infektioner är borrelia, ehrlichia och harpest, som alla orsakas av bakterier, virusinfektionen TBE, samt babesios, som orsakas av en parasit. Rickettsia helvetica är en av ett 20-tal kända bakterier, rikettsior, som lever och förökar sig inuti celler. Mest känd är den rickettsiaart som orsakar den fruktade fläcktyfusen. Forskarna bakom upptäckten att Rickettsia helvetica kan orsaka sarkoidos har tidigare satt bakterien i samband med några svenska dödsfall i kronisk hjärtmuskelinflamation.

Källa: UNT

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.