1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Utbildningar bort från BTH

Blekinge tekniska högskola tar bort all humaniora.
På tre år försvinner 700 studieplatser från högskolan och ett antal anställda sägs upp.
Pengarna räcker inte längre och BTH blir nu en renodlat teknisk högskola.
Nyheter • Publicerad 21 mars 2013
Bekymrad. ?Jag tolkar min uppgift som så att BTH måste bli bättre på att leverera civilingenjörer till industrin?, säger Anders Hederstierna, ny rektorn på BTH.
Bekymrad. ?Jag tolkar min uppgift som så att BTH måste bli bättre på att leverera civilingenjörer till industrin?, säger Anders Hederstierna, ny rektorn på BTH.Foto: Staffan Lindbom
Minus. Från och med 2016 tappar Blekinge tekniska högskola 37 miljoner kronor.
Minus. Från och med 2016 tappar Blekinge tekniska högskola 37 miljoner kronor.Foto: Thomas Persson

– Ingenting av humanioran blir kvar, bekräftar nytillträdde rektorn på BTH, Anders Hederstierna. Vi stoppar nyintagningen ­inom humaniora till hösten, vilket drabbar cirka hundra elever. De som redan studerar hos oss berörs ­inte.

Är detta statens straff för att BTH vägrat gå samman med Linnéuniversitet och bilda en större enhet?

– Nog för att regering och stat har uttryckt att de stödjer samgående och ger mer pengar för att stimulera större enheter, men det har faktiskt inget att göra med det som händer nu.

– Anledningen är att ­regeringen bedömer att ungdomskullarna blir mindre framöver och vårt anslag till grundutbildning därmed skärs ned. Från och med 2016 försvinner 37 miljoner kronor för oss.

Omräknat i antal platser på högskolan blir 37 miljoner kronor just 700 platser.

Sammanlagt finns i dag 3 700 helårsstudenter på BTH. 200 av dem läser ­humaniora.

– 200 är långt ifrån 700 så vi får även ta bort andra fristående kurser och ämnen som företagsekonomi och säkerhetsteknik. Vi måste börja nu för att hinna fram till 2016.

– Jag är tudelad till ­nedskärningen, fortsätter Anders Hederstierna. Den kommer att hjälpa oss att stärka vår tekniska profil, men det är olyckligt att det måste till en nedskärning för det. Det är alltid tråkigt att ta bort något.

– Vi har alltid velat satsa på en teknisk profil och jag tolkar min uppgift som så att BTH måste bli bättre på att leverera civilingenjörer till industrin.

Högskolan ska i framtiden fokusera på att utbilda ­civilingenjörer, högskoleingenjörer, sjuksköterskor och fysiska planerare.

Totalt har BTH 513 anställda. Åtta lärare arbetar med ren humaniora, det vill säga kultur och kommunikation. Från och med 2016 kommer högskolan att ha 3?000 studenter. Karlshamn berörs inte alls av neddragningen.

– Hur många tjänster som försvinner vet jag ­ärligt talat ännu inte, säger Anders Hederstierna. Vad gäller lokalfrågan får vi försöka friställa lokaler som kan hyras ut för att spara pengar. Eventuellt säger vi upp avtalet med Blekingetrafiken. Studenternas fria resor kostar oss tre och en halv miljon kronor om året.

Detta försvinner från BTH

Digital kultur och kommunikation. Undervisningen hålls på engelska och kursen innehåller både litteratur och engelska.

Det treåriga samhällsvetarprogrammet. Det innehåller både sociologi och pedagogik.

Magisterprogram med pedagogik som huvudämne.

Alla fristående kurser i pedagogik, sociologi och psykologi.

Säkerhetsteknik, som har vissa humanistiska inslag.

Företagsekonomi.

Elisabet König
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.