Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Uppsagda mammor: ”De vill bli av med oss för att vi ska ha barn”

De har jobbat i Telenors kundtjänst i flera år. De har fått fina lovord och aldrig ett klagomål. De är alla gravida. Nu sägs de upp.
Nyheter • Publicerad 26 april 2013
Uppsagda från Uniflex. Caroline Danielsson, Thilde Fagerberg, Jenna MacLellan och Emelie Ringholm har blivit uppsagda från bemanningsföretaget Uniflex, trots att de varit anställda längre än många av dem som nu blir om­placerade. ?Det är så uppenbart, klart att de vill bli av med oss för att vi snart ska ha barn?.
Uppsagda från Uniflex. Caroline Danielsson, Thilde Fagerberg, Jenna MacLellan och Emelie Ringholm har blivit uppsagda från bemanningsföretaget Uniflex, trots att de varit anställda längre än många av dem som nu blir om­placerade. ?Det är så uppenbart, klart att de vill bli av med oss för att vi snart ska ha barn?.Foto: Thomas Persson

– Det är så uppenbart, klart att de vill bli av med oss för att vi snart ska ha barn, säger Caroline Danielsson.

Hon har varit anställd hos Uniflex i fyra år och jobbat på de flesta avdelningar inom kundtjänst. Varken hon eller kollegorna Thilde Fagerberg, Emelie Ringholm och Jenna McLellan har fått några klagomål under sina år som bemanningsanställda.

Annons

– Många ringer mig när de inte själva kan lösa kundens problem. Jag vet att jag har högre kompetens än flera av dem som blev omplacerade, berättar Jenna.

I början av mars varslades sammanlagt 309 Uniflex-­anställda om uppsägning när Telenor valde att outsourca sin kundtjänst.

Tjejerna är fyra av det sammanlagt 122 Uniflex-­anställda som sades upp när de fackliga förhandlingarna avslutades i början på förra veckan. Cirka

20 personer omplacerades enligt en turordningslista där anställningstid och kompetens var avgörande. Men några av tjejernas meriter har ”försvunnit”.

– Det handlar inte om att jag blev uppsagd. Jag kan ­acceptera det, men jag vill ha en motivering till varför de inte längre vill ha mig, säger Emelie.

Men det får hon inte. Emilie har skickat otaliga mejl till företagets personalchef där hon uttryckligen ber om en specifik motivering till varför hon sägs upp när kollegor som varit anställda kortare tid blir omplacerade.

– De svarade inte på min fråga utan säger att jag sägs upp på grund av arbetsbrist, vilket jag har vetat sedan de lade varslet.

Alla fyra har exempel på kollegor som varit anställda exakt lika länge och med samma eller lägre kompetens än de själva, men som ändå får vara kvar.

– Jag vet att om jag inte varit gravid så hade jag inte blivit uppsagd, säger Thilde.

De trivs på jobbet och berättar om en utmanande miljö med trevliga kollegor och intressanta arbetsuppgifter. Känslan av att göra nytta och hjälpa andra är stimulerande och ingen av dem hade en tanke på att sluta innan ödes­dagen i mars.

Annons

Men nu vill ingen av tjejerna vara kvar.

– Om allt hade gått rätt till så hade vi köpt det rakt av, men när vi inte får svar på varför just vi måste gå så börjar man ju undra, säger Jenna.

Och enligt tjejerna är det fler som undrar. Många av deras kollegor ska ha reagerat och inte ens de som nu blivit omplacerade förstår hur man resonerat från företagsledningen.

Om facket inte går vidare så gör tjejerna det. En anmälan till Diskriminerings­ombudsmannen ligger klar och redo att skickas.

– Jag känner mig sviken och kränkt. Jag har alltid gjort mitt yttersta, aldrig fått en enda tillsägelse och så får jag detta slängt i ansiktet, säger Caroline.

DO: ”Systematisk diskriminering”

Enligt DO blir unga kvinnor systematiskt diskriminerade i arbetslivet när de är gravida eller ska vara föräldralediga. Många kvinnor anmäler att de nekats ett jobb, att deras lön påverkas negativt eller att de blivit av med jobbet när arbetsgivaren fått veta att de varit gravida. Det är kvinnorna som står för över 90 procent av anmälningarna som rör missgynnande i samband med föräldraledighet.

Maria Gisselquist
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons