1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Unik speljakt tar form

Nu håller den unika speljakten, som byggs på Marinmuseum med hjälp av Karlskrona kommun, att ta form. På söndagen fick Karlskronaborna chansen att se hur långt bygget fortskridit och få information om projektet.
Nyheter • Publicerad 10 november 2003

Ingen vet egentligen om jakten blev byggd. Den beställdes av grosshandlare Bagge i Göteborg i slutet på 1800-talet. af Chapman fick beställningen, gjorde konstruktionen och ritningar, vilket var unikt vid den tiden. En modell finns också på Marinmuseum. Men ingen vet i dag om jakten levererades eller om den byggdes överhuvudtaget. Det är den första nöjesbåten och om den byggdes kunde den ha haft civil besättning.

På ritningarna var den försedd med utsmyckningar och målningar. Det kommer inte den här båten att få. Däremot stämmer allt annat. Den byggs på samma sätt och med samma material, som man byggde i slutet av 1700-talet.

Nu har bygget kommit så långt att spanten är klar. Arbetet med bordläggningen med 35 millimeter ek har börjat. Och det var det arbetet som demonstrerades på söndagen.

I juli nästa år ska jakten sjösättas. Sedan blir den inte segelklar förrän sommaren 2005.

Mycket arbete återstår alltså än. Sammanlagt går det åt 30 000 arbetstimmar.

Jakten är byggd i ek, blir cirka 8 meter lång och 3,1 meter bred exklusive ett peke på 3,6 meter. Totalhöjden med mast och rigg blir 12 meter. Speljakten får inget namn, den kommer bara att kallas speljakt. Inte heller kommer den att förses med motor - här är det segel som gäller.

Hon ska finnas i Karlskrona, men ska också kunna flyttas med släpvagn för att visas upp.

Bygget är möjligt tack vare en donation på tre miljoner av industrimannen Ulf G Lindén.

Maria Lönnberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.