Unga kvinnor tvingas till Sverige för att sälja sex
Trots att Sverige är unikt i övriga Europa med en lag som förbjuder sexköp och att gatuprostitution i stort sett inte finns, så är efterfrågan ändå så pass stor att det "lönar sig" att tvinga unga kvinnor att prostituera sig. Mycket stora summor investeras inom människohandeln.
Ingela Klinteberg, vice chefsåklagare i Karlskrona, är operativt ansvarig och samordnare i polisens arbete att kartlägga människohandel, trafficking, i Blekinge och Skåne.
Hon har stor kunskap om den här brottsligheten.
-Min roll som åklagare är att få personer som sysslar med människohandel dömda, säger hon.
Komplicerad fråga
Hon är Sveriges representant i ett nätverk inom Östersjöstaterna och har rest runt i hela östra Europa och träffat sina kollegor där.
-Ämnet skapar alltid en väldig debatt. Frågan är juridiskt komplicerad och i många länder är prostitution inget man pratar om.
-De prostituerade är "barn till en mindre Gud" och det finns en myt om att kvinnor prostituerar sig frivilligt.
Ingela Klinteberg får mycket stöd hos kvinnorörelsen ute i Europa. När hon berättar att Sverige har en lag som förbjuder sexköp, så ger det kvinnorörelsen i de länderna råg i ryggen.
-Svensk sexköpslag är en återhållande faktor för sexköp, säger hon.
Ekonomiskt beroende
Människohandel är numera stor kriminell affärsverksamhet. Den är organiserad och det görs stora investeringar som ska betalas tillbaka. Kvinnorna köps upp, hallickarna köper biljetter och bilar, hyr lägenheter och hotellrum där sexhandeln ska ske. Ofta hamnar den utnyttjade, ofta unga, kvinnan omedelbart i ekonomisk beroendeställning till hallicken.
-Det är mycket vanligt att kvinnorna har skulder på tiotusentals kronor till sina hallickar som de måste betala tillbaka. Och det gör de genom att tvingas sälja sextjänster.
Mildare straff
Människohandel ger inte lika hårda straff som knarkhandel. Människohandel är också mindre riskabelt, eftersom polisens metoder än så länge inte är lika sofistikerade som att leta efter narkotika. Därför är ett av målet med Ingela Klintebergs arbete att utbilda åklagare i andra länder i hur kampen mot människohandel ska bedrivas.
-Vi har utvecklat metoderna i förundersökningsarbetet, för att få fler dömda för människohandel.
Poliser utbildas
I Sverige utbildas poliser hur människohandel kan kartläggas. Trafikpolisen kan till exempel stoppa en bil där det sitter en äldre man eller kvinna i framsätet och i baksätet tre unga kvinnor som alla saknar pass. Passen förvaras av mannen eller kvinnan i framsätet. Personerna i bilen kanske inte ens talar samma språk.
-Trafikpoliserna ska då ta reda på deras identitet och kontakta kollegorna i det distrikt bilen uppges vara på väg till. Poliserna ska i ett sådant fall inte avvisa kvinnorna utan ta reda på varför de är här.
Fällande dom
Poliser i Blekinge ska utbildas under 2005 i hur människohandel ska upptäckas och kartläggas. Medvetandegraden inom poliskåren ska höjas.
-Vi har två färjor som går österut här i Blekinge.
Ett fall av människohandel på Jylland i Danmark som lett till en fällande dom, gällde unga kvinnor som rest med Liepajafärjan till Karlshamn. Därifrån kördes de till Danmark där de tvingades sälja sextjänster.
Efterlyser lagändring
Ingela Klinteberg har dessutom haft ansvar för ett fall i Skåne där en ung polsk kvinna tvingades sälja sex på en svartklubb. Men det slutade med att det inte gick att bevisa att något brottsligt begåtts. Såväl kvinnan som vittnena tog tillbaka sina tidigare vittnesmål. Åtalet lades ned och de misstänkta männen släpptes ur häktet.
Ingela Klinteberg efterlyser lagändring så att nya och tuffare metoder kan användas av polisen i utredningar som gäller människohandel.
-Polisen borde få flytta fram sina positioner och infiltrera mer inom den här brottsligheten. Infiltration är framgångsrik i andra länder inom den grova brottsligheten.
Polisen ska säkra bevis, kartlägga de misstänkta personernas liv och omhänderta kvinnorna på ett bra och säkert sätt. Socialtjänst och kvinnojourer måste kopplas in och vara beredda att ordna boende till kvinnorna som ska vittna. Tillfälliga uppehållstillstånd måste också ordnas till kvinnorna.
I Göteborgs polisdistrikt fungerar detta numera. Där finns en väl inarbetad och utbildad grupp inom polisen som kartlägger människohandel. Nyligen har en likadan grupp bildats inom Malmöpolisen, och Ingela Klinteberg är den åklagare som knutits till gruppen och är operativt ansvarig för arbetet.
-Vi ska tillsammans vaska fram människohandel och få människohandlare dömda.