1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Tyst protest mot rondellhund

En tyst demonstration genomfördes av 250 muslimska studenter på Stortorget i Karlskrona. Kravet var tydligt: Skärp de etiska reglerna för pressen. De vill förbjuda fler publiceringar av en avbildad Muhammed.
Nyheter • Publicerad 2 oktober 2007
Foto: Bengt Pettersson Säger nej. En demonstration genomfördes av 250 muslimska studenter från BTH. De vill förbjuda fler publiceringar av en avbildad Muhammed.
Foto: Bengt Pettersson Säger nej. En demonstration genomfördes av 250 muslimska studenter från BTH. De vill förbjuda fler publiceringar av en avbildad Muhammed.Foto: Bengt Pettersson

Den stillsamma protesten inleddes vid lunchtid i går då omkring 250 muslimska studenter samlades på Stortorget.

De demonstrerade mot konstnären Lars Vilks uppmärksammade teckning där profeten Muhammed framställs som en rondellhund. Teckningen publicerades i Nerikes Allehanda och tidningens chefredaktör Ulf Johansson har sedan dess levt under dödshot.

Demonstranterna hade plakat med budskap som: Dra en skarp linje mellan yttrandefriheten och att kränka andra, Sluta använda media för en billig framgång, Friheten att yttra sig ska inte ske på bekostnad av religiös tro.

Vill förbjuda publiceringar Vid demonstrationen delades det ut lappar med ett tydligt ställningstagande. De muslimska demonstranterna från Blekinge tekniska högskola kräver skärpta pressetiska regler för press, radio och tv. Demonstranterna vill förbjuda fler publiceringar av en avbildad Muhammed.

Och att Pressombudsmannen uppmärksammar demonstrationen.

- Vi är för tryckfriheten och yttrandefriheten, men det får inte leda till att människor kränks. Sverige är ett civiliserat land och måste fungera som en brobyggare över klyftor mellan religiösa och etniska grupper, säger Junaid Naseem, demonstrationsansvarig.

Vill inte ta ställning BLT:s tidningschef Kerstin Johansson bevittnade demonstrationen på torget, men vill inte ta ställning till om Nerikes Allehanda gjorde rätt som publicerade Muhammed som rondellhund.

- Jag vill inte recensera Nerikes Allehanda. Varje utgivare tar sina egna beslut. En publicering ska inte ske för den goda sakens skull, utan det måste finnas ett starkt publicistiskt skäl. Glädjande att se att demonstranterna utnyttjar vår yttrandefrihet på ett tyst och stilla sätt, säger hon.

Vad tycker du om kravet på att skärpa de etiska reglerna?

- Jag kan förstå att de känner sig kränkta. Men vi kan inte förändra grundlagarna. Yttrandefriheten och tryckfriheten tilllåter det mesta, även dålig smak. Det går inte att lagstifta mot dålig smak, säger Kerstin Johansson.

Under fredliga former Demonstrationen skedde under fredliga former och inga motdemonstranter fanns på plats.

Efter en halvtimmes tyst demonstration upplöstes gruppen.

- Vi önskar att Sverige utvecklas till en ännu mer civiliserad och fredfull nation där människors tro är respekterad, säger Junaid Naseem.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.