1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Tvist med privata vårdgivare blir vägledande

Tvisten med de två privata vårdgivare som av landstinget anklagas för att ha tagit för mycket betalt kan nu bli vägledande för andra landsting.
Frågan har tidigare inte prövats i domstol.
- Men alla de moderna mottagningarna jobbar på liknande sätt, säger en företrädare för vårdgivarnas intresseorganisation.
Nyheter • Publicerad 7 november 2003

Det är en otydlig paragraf i en förordning från 1994 som ligger bakom tvisten.

Vårdgivarna har under veckans förhandlingar i Blekinge tingsrätt hävdat att de byggt sin verksamhet kring så kallad parallellbehandling, det vill säga möjligheten att behandla upp till tre patienter samtidigt och ta ut fullt pris för dem alla. De hänvisar till just den aktuella paragrafen.

Osäkerhet

Vårdgivarnas intresseorganisation följer nu utgången av tvisten med intresse. Enligt den har det i flera år rått osäkerhet kring hur man ska tolka paragrafen.

- Tvisten har principiell betydelse. Om utslaget tar upp tolkningen av just den här paragrafen kommer vi att förmedla det till våra medlemmar men också till landstingen runt om i landet, säger företrädaren.

Ålderdomligt tänkande

Det finns ingen statistik för hur vanlig parallellbehandling är i branschen. Men det är enligt företrädarens egna erfarenheter relativt frekvent förekommande.

- Det är ålderdomligt att tro att man ska behöva finnas vid patientens sida under hela den tid som behandlingen pågår, säger företrädaren.

Vet vad som gäller

Kerstin Sjöberg, utredare på Landstingsförbundet, ser det dock som uteslutet att Blekinge tingsrätt kommer att döma till vårdgivarnas fördel.

- De flesta har klart för sig hur lagen ska tillämpas. Det var oklart under mitten på 90-talet och då försökte också en del vårdgivare ta dubbelt betalt, men sedan dess har alla vetat vad som gäller, säger hon.

Även de olika parternas advokater väntar nu på tingsrättens utslag.

- Det här är ganska unikt. Det finns en hel del rättstillämpligheter som mig veterligen inte har blivit prövade, säger Lars-Åke Lund, advokat för en av vårdgivarna.

Tingsrättens utslag meddelas i mitten av december.

Johan Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.