1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Två av de misstänkta erkänner medhjälp

Två av de tre misstänkta för det brutala rånet i Bräkne-Hoby medgav medhjälp till rån när rättegången startade. Men de nekar till att ha varit med vid själva rånet.
Den tredje nekar till i stort sett allt åklagaren lägger honom till last.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2003

Kammaråklagare Magnus Ramebäck har mängder med bevis som på olika sätt binder de tre misstänkta till rånet i Bräkne-Hoby, allt från 37-åringens bilhyra i Stockholm till DNA-spår som knyter honom till de två andra, 27 respektive 29 år. Och de spåren knyter de tre till den rånare som sköts till döds.

Pekar ut de tre

Vart och ett enskilt bevis innebär inte att de misstänkta kan sägas ha utfört rånet. Däremot menar Magnus Ramebäck att den sammantagna bevisningen utan tvekan pekar ut de tre till mycket delaktiga i det våldsamma rånet.

När rättegången i går inleddes gick han, tillsammans med kammaråklagare Camilla Ström, igenom händelseförloppet, allt från den spaning mot dem som sedan kom att häktas för rånet, till flykten från rättsväsendet.

Det hela började den 31 mars i år. En värdetransportbil i Stockholm märker att en silverfärgad Mercedes följer efter. Trots höjd hastighet och intensiva filbyten hänger den efter. Men plötsligt är den borta. Dock inte länge. Vid nästa stopp för värdetransporten står redan Mercedesen där, sannolikt för att kartlägga rutiner. Bilen visar sig tillhöra den rånare som sedan sköts till döds i Bräkne-Hoby.

Spaning inleds mot honom och det rör sig om flera olika människor runt omkring mannen. 27- och 29-åringen knyts allt närmare det som polisen ser som planering för ett rån. 37-åringen dyker upp sporadiskt.

Polisens spanare följer efter männen, ensamma eller när de rör sig enskilt. Vid flera tillfällen är de i Blekinge.

Stuga i Kyrkhult

I mitten av juni noterar polisen att det sker en acceleration i männens möten. Den 30 juni kommer tre av de misstänkta till en stuga de hyrt i Kyrkhult. Åklagaren tror att 37-åringen ansluter den 1 juli. Där finns ett av åklagarens trumfkort. Spaningarna har pekat ut de fyra, och i stugan finns det fingeravtryck och DNA som visar att de fyra varit i stugan.

Medger medhjälp

Åklagaren tar också upp telefontrafik som anses vara de misstänktas. En stor mängd uppgifter tas upp som är mycket försvårande för de tre.

I går visade det sig också att 27- och 29-åringen medger medhjälp till rån. De hävdar att de bara åkt runt och kartlagt värdetransportbilens färdvägar och platserna den stannar på. 27-åringen medger också att han följde efter och berättade var den transport som sedan rånades fanns.

Men båda nekar till att ha deltagit i själva rånet. Därför nekar de också till misstankarna om att de tagit en av väktarna som gisslan.

Hyrde en bil

37-åringen medger att han varit delaktig så till vida att han hyrt en bil åt en av dem som sedan åkte till Blekinge. I övrigt bestrider han både planering och genomförande av rånet.

I dag fortsätter rättegången i tingsrätten i Karlskrona.

goran.lindh@blt.se

0455-772 38

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.