1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Turismen gynnad av rekordsommar

Plussiffror och ännu fler plussiffror. Årets toppensommar har varit positiv för turismen i Blekinge.
- Både camping, hotell och vandrarhem pekar uppåt, utbrister länsturistchefen Thorsten Karlén.
Nyheter • Publicerad 2 september 2002

Årets rekordsommar med en aldrig sinande värmebölja lockade många turister till Blekinge. Två månader innan statistiken är slutbearbetad har Thorsten Karlén indikationer på att säsongen 2002 varit en stor framgång.

- Danskar, holländare, tyskar och schweizare är de största kategorierna. Vi har indikationer på att gästerna stannar längre - och att det blir mer spontana besökare.

Tio procent plus för hotellen, med Hanöhus i topp med 60 procent, camping tio procent och vandrarhem 3-9 procent är siffror som rapporteras.

- Besöksmålen ökar också med mellan 6-20 procent.

Fler danskar

Barnens gård, Laxens hus, Kreativum, Marinmuseet och Eriksberg är besöksmål som fått fler besökare - och framför allt fler danska besökare.

- Ökningen av danskar gör att vi måste öka insatserna där.

Upplevelsepaket över tre dagar är något som planeras.

- Det kan bli tågpaket från Köpenhamnsområdet till Karlshamn med Kreativum och Eriksberg, till Ronneby med den nya spaanläggningen på Brunnen samt till Karlskronas världsarv med båtutflykter.

Blekinge turisms form av marknadsorganisation innebär att de får anlita andra parter i de kommande satsningarna.

- Vi måste ta nytta av medvinden vi känner. Årets soliga sommar kommer vi att ha glädje av även nästa sommar. Vädret är den viktigaste faktorn.

Samarbete

Att Öland har många soltimmar är välbekant. Länsturismens ansträngningar att installera en officiell solmätare på Torhamnslandet har inte fått gehör.

- SMHI vill inte ändra sina nuvarande stationer. I så fall får vi bygga en egen och marknadsföra soltimmarna själva.

Mer samarbete över regionerna är något som han ser fram emot.

- Det är viktigt att stå på olika ben inom regionen om vi ska kunna stärka vår ställning och locka hit ännu fler turister.

En ny attraktion av större dignitet finns på chefens önskelista.

Egen nisch

- I form av ett Astrid Lindgrens värld eller ett vikingaland skulle Blekinge behöva. Det är viktigt att hitta sin egen nisch och marknadsföra den.

Riskkapital och större kapacitet i form av fler campingplatser är andra önskemål som Thorsten Karlén gärna skulle vilja se inom den närmaste framtiden.

Lennart Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.