1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
En sjuksköterska från Karlskrona dömdes för att upprepade gånger ha stulit starka läkemedel från sin arbetsplats. Tabletter som hon sedan intog under arbetstid.
Nyheter • Publicerad 4 april 2005

Nu har ansvarsnämnden beslutat att kvinnan får behålla sin legitimation.

Socialstyrelsen hade yrkat på att legitimationen skulle dras in, eftersom man anser att kvinnan riskerat sina patienters hälsa.

Sjuksköterskan har vid flera tillfällen stulit smärtstillande tabletter från sina arbetsplatser i Karlskrona och Ronneby.

Mådde dåligt

Kvinnan uppger att hon stal tabletterna eftersom det stressiga jobbet gav henne spänningshuvudvärk. Hon säger också att hon hade en trasslig personlig situation och mådde fysiskt och psykiskt dåligt. Men hon anser inte att hon varit beroende av tabletterna.

Första gången kvinnan ertappades gjordes ingen polisanmälan. I stället fick hon samtalsterapi som arbetsgivaren bekostade. Trots det fortsatte kvinnan att stjäla tabletter. När hon blev upptäckt igen polisanmäldes hon och dömdes till villkorlig dom och dagsböter.

Fortsätter arbeta

Under 2003 inledde Socialstyrelsen en utredning för att se om kvinnans legitimation borde dras in. Kvällen innan mötet med Socialstyrelsen stal kvinnan återigen smärtstillande tabletter. Den här gången för att hon var orolig för att bli av med jobbet.

Socialstyrelsen anser att de upprepande stölderna, trots att kvinnan blivit både anmäld och dömd, visar på ett beroende av läkemedlen.

Men Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd anser inte att Socialstyrelsen kunnat styrka att kvinnan tagit läkemedlet i annat syfte än som smärtlindring. Inte heller anser de att patienters säkerhet har riskerats. Därför beslutades att kvinnan får fortsätta sitt arbete som sjuksköterska.

Anna Åberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.