1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Tre av fyra i Blekinge önskar mer semester

Stressiga småföretagare i Blekinge tar allt kortare semester. Sex av tio av Blekingeföretagarna tar inte ut mer än en semestervecka denna sommar. Och många får nöja sig med några dagars ledighet.
Nyheter • Publicerad 12 juli 2013

Men det är inte nödvändigtvis enbart ont som har orsakat att Blekingeföretagarna väljer jobbet framför hängmattan. I takt med att turismen ökat i länet har även butiker och företag fått mer att göra.

– Som företagare har man inte samma trygghetsavtal som anställda. När man startar företag får man vara beredd på att välja bort fyra veckors semester, säger Mats Assarsson, ordförande i Företagarförbundet som har tagit fram undersökningen.

Den visar att tre av fyra i Blekinge önskar att de kunde ta ut längre semester. Även när företagarna väl tar sin semester, får de ändå syssla med administrativa jobbuppgifter hemifrån.

24 procent av Blekinges småföretagare menar att de måste finnas tillgängliga för verksamheten även under semestern.

– Det är mycket regelkrångligheter med att lämna rapporter och sköta mycket administrativt. Om man kunde förenkla dessa regler kunde kanske även företagare få några dagars extra ledighet, säger Mats Assarsson.

Däremot är det bara sex procent av företagarna som menar att det är den dåliga lönsamheten i företaget som påverkar deras semestertid. Detta jämfört med 15 procent i resten av Sverige.

Simone Kamm
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.