Transportstrejk från lunch
Ingen tid för nya samtal har satts ut.
Strejken innebär att arbetet upphör på 24 lastterminaler runt om i landet. Arbetsgivarna har i sin tur varslat om lockout från torsdag av alla lastbilschaufförer som då blir utan arbete.
Exakt vilka konsekvenser strejken får är oklart. Men Biltrafikens Arbetsgivareförbund varnar för mycket stora effekter i både industri och handel. Arbetsgivarna anser att omkring 70–80 procent av all godstrafik på väg kommer att stanna.
– Många butiker kommer att tömmas och fabriker att stanna. Risken är att konflikten leder till uppsägningar även inom industri och andra näringsgrenar, sade förbundets vd Peter Jeppsson i ett pressmeddelande när strandningen var ett faktum.
Förhandlingarna gällde transportarbetarnas löner.
Joachim Glassell, transportansvarig på Svensk Handel, sade under tisdagen att läget är osäkert och att vissa företag har gjort bedömningen att det inte drabbar dem, medan andra befarar stora störningar.
Framför allt e-handeln kommer att drabbas, trodde han.
Teknikföretagen har 3 600 medlemmar , vilka står för halva Sveriges industri, och de är i stort behov av att transporterna rullar.
– Företagen har inte mycket på hyllorna i dag, utan producerar mycket på beställning. Då är logistiken en avgörande del, säger Jonas Cohen, informationschef på Teknikföretagen.
Mer exakt hur strejken kommer slå mot medlemmarna är svårt att säga i dag, enligt Cohen.
– Men det kommer slå fort, säger han.
Transport- och logistikföretaget Schenker har 28 terminaler i Sverige. Nio av dem har tagits ut i strejk av Transportarbetarförbundet.
– Men det är våra nio största terminaler och det gör att vi inte kommer att kunna bedriva någon verksamhet från de andra terminalerna heller. Så i praktiken stoppas allting, säger Pierre Olsson, presschef hos Schenker.
Han säger att de transporter som de kan utföra är de då en bil skickas till en avsändare som ska gå intakt till en mottagare, men de får inte köra något som ska delas upp vid en terminal.
– Det blir väldigt mycket som står stilla. Och de som drabbas i första hand är mindre företag som inte kan skicka eller ta emot så mycket.
Anna Nordin är förhandlingschef hos arbetsgivar- och branschorganisationen Livsmedelsföretagen, som har 850 medlemmar. Enligt Nordin innehåller en stor del av transporterna genom Sverige livsmedel, därför kommer det drabba deras medlemmar hårt.
– Vi får räkna med att det blir ganska stora värden som kommer förstöras, eftersom det handlar om färskvaror, säger hon till TT.
Det är i första hand frågan om åkeriföretagen ska kunna använda bemanningsföretag som gör att parterna inte kan enas, uppger Transports ordförande Lars Lindgren.
– Vi vill ha en förstärkt förhandlingsordning när det gäller anlitande av bemanningsföretag. Många av våra medlemmar har tyvärr blivit uppsagda på grund av arbetsbrist och sedan plockar man in bemanningsföretag för att göra exakt samma arbete.
Lindgren säger att bemanningsföretagen fått en betydande roll i branschen och att arbetstagare inte vågar opponera sig på arbetsplatser då man lätt är utbytbar.
Dagligvarujätten Axfoods största kedjor Willys och Hemköp berörs i detta skede inte av strejken, enligt presschefen Ingmar Kroon.
– Strejken som bryter ut är på terminaler som DHL, Schenker och andra har och våra varor som de transporterar åt oss passerar inte terminalerna. Om vi till exempel får tomater med Schenker från Holland så lastar de inte om på sina terminaler, de går raka spåret till vårt lager, säger Kroon.
Lastterminalerna som tas ut i strejk
DHL Freight: Malmö, Helsingborg, Göteborg, Norrköping, Stockholm, Rosersberg, Örebro, Jönköping, Värnamo, Sundsvall
Schenker: Malmö, Helsingborg, Göteborg, Linköping, Stockholm, Örebro, Jönköping, Värnamo, Timrå
DSV Road: Landskrona, Örebro, Jönköping, Sundsvall
DSV Solutions, Landskrona
Källa: Transportarbetaren