1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Tonåringar testar soldatlivet

Piercade näsor och långa örhängen. Det är inte den bild man har av unga marinsoldater. Men de 14 unga tjejer och fyra killar som mönstrade på som minlumpare över helgen hade sin egen personliga stil.
Nyheter • Publicerad 9 september 2006
Foto:Patric Söderström god taktkänsla. Cecilia Klaesson och Emelie Lejonqvist är i Karlskrona för att prova på lumpen.
Foto:Patric Söderström god taktkänsla. Cecilia Klaesson och Emelie Lejonqvist är i Karlskrona för att prova på lumpen.Foto: 

- Vi är lite snälla mot dem så här i början och ser genom fingrarna med sådant. Men när det blir allvar ska håret sättas upp och alla smycken ska bort, säger löjtnant Martin Kanehed.

Sjöförbanden i Karlskrona har ordnat "prova på-värnplikt" för att locka speciellt tjejer till marinen. De fick napp på 14 tjejer och fyra killar mellan 17 och 19 år som inledde sin minilump i går med att kvittera ut sjöstridsuniformen.

- Den är lite klumpig och varm. Men kängorna känns sköna. Det märks att de är väl ingångna, säger 17-åriga Emelie Lejonqvist från Västervik.

Smakprov Hennes pappa har varit officer i Karlskrona och Emelie har anmält sig till minilumparhelgen för att få ett smakprov av militärlivet.

Andra provet är att lista ut hur vattenflaskan fungerar. Minilumparna skruvade av korken, men något vatten fick de inte.

- Man måste tydligen trixa med någon pryl för att få ut vattnet. Krångligt, tyckte Sophie Ramström som också är från Västervik.

När alla är iförda sina uniformer försöker löjtnant Fredrik Hansson att få de unga soldater att ställa sig på led för att öva exercis. De ska lära sig att marschera i takt. Och det är inte så lätt som man kan tro.

Emelie Lejonqvist och Cecilia Klaesson tar täten och de visar snabbt en naturlig fallenhet för att både hålla takten och få det att se snyggt ut.

Svårt för höger och vänster Lite längre bak i ledet börjar det uppstå luckor, någon snubblar mot sin marschgranne och andra har uppenbara svårigheter med att skilja på höger och vänster fot.

- Det behövs mer övning. Men innan helgen är över har de lärt sig det, säger löjtnant Martin Kanehed.

Under helgen ska minilumparna även göra studiebesök på fartygen och ut i skärgården på en enklare navigationsövning.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.