1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Tio miljoner ger sjuka nytt hopp

Försäkringskassan i Blekinge satsar inte bara på spioner som avslöjar bidragsfuskare. I ett stort projekt på nästan tio miljoner kronor ska 3 000 sjukskrivna få hjälp att påverka sin framtid.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2007
Foto:Bengt Pettersson I spetsen. Gunnilla Klein ska sköta informationen till de sjukskrivna och Lisbeth Grönvall är ledare för projektet.
Foto:Bengt Pettersson I spetsen. Gunnilla Klein ska sköta informationen till de sjukskrivna och Lisbeth Grönvall är ledare för projektet.Foto: 

Nyckelordet i projektet är: information. Och i dag kallas den första grupp långtidssjukskrivna till ett informationsmöte i Karlskrona och Karlshamn.

- Det är viktigt att de sjukskrivna får mycket information. De ska veta hur vi gör våra bedömningar, vilka rättigheter och möjligheter de har och självklart även skyldigheterna, säger processledare Lisbeth Grönvall på Försäkringskassan Blekinge.

Påverka sin situation Men projektet lägger fokus på information som kan hjälpa de sjukskrivna att påverka sin egen situation.

- Jag ser det som en motpol till vårt kontrollsystem. Vårt syfte är att ge aktivt stöd och hjälp. Och målet är att hälften av de 3 000 sjukskrivna som ingår i projektet ska börja jobba igen.

Vägen dit handlar om att delta i informationsmöten i grupp, delta personligen i processen kring den egna sjukskrivningen, ta egna initiativ och komma med förslag samt hela tiden få fortlöpande information om sin egen situation och möjligheter.

- Projektet har precis börjat. Men vi har planer på att också etablera olika aktivitetsgrupper för att de sjukskrivna ska få möjligheter att träffas i grupper och bli mera medvetna om vilka möjligheter som finns utanför sjukskrivningen, säger Lisbeth Grönvall.

Ska jobba igen Projektet finansieras till hälften av Europeiska socialfonden. Den totala kostnaden ligger på 9,8 miljoner och slutmålet är att de sjukskrivna ska börja jobba igen på något sätt.

- Vi tror att vi klarar att få 1 500 sjukskriva tillbaka på arbetsmarknaden, säger Lisbeth Grönvall.

Hur mycket försäkringskassan i Blekinge tjänar i pengar på att få 50 procent av de långtidssjuka tillbaka i arbete, har Lisbeth Grönvall och hennes kollega Gunilla Klein inte räknat på.

- Vi har inte tänkt i pengar. Vi tänker på vad vi kan göra för insatser för de sjukskrivna. Och lyckas vi är det en situation som alla har nytta av.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.