1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Tio dagars löneavdrag för arbetsförmedlare

Tio dagars löneavdrag blir straffet för den arbetsförmedlare som betalade ut 180 000 kronor till en person med lönebidrag. Arbetsförmedlaren hade bara rätt att betala ut högst 50 000 kronor. Chefen får samtidigt en varning.
Nyheter • Publicerad 15 september 2006

Arbetsförmedlaren ansågs ha varit alltför frikostig när han beviljade 180 000 kronor till tekniska hjälpmedel för en person som var anställd på lönebidrag.För så mycket pengar krävdes ett beslut av länsarbetsnämnden.

Dessutom missade arbetsförmedlaren att sätta kryss i rutan på blanketten. Personen med lönebidrag hade dessutom varit anställd längre än tolv månader av sin arbetsgivare. Därmed hade gränsen för pengar till tekniska hjälpmedel överskridits.

Gjorde åtalsanmälan Arbetsmarknadsstyrelsens, AMS, gjorde förra hösten en åtalsanmälan vilket de är skyldiga att göra. Sedan var det personalansvarsnämnden som skulle fatta beslut om arbetsförmedlaren begått tjänstefel och till och med riskerade att förlora jobbet.

Arbetsförmedlaren fick den mildaste disciplinpåföljden. Avsked och åtal hade varit den hårdaste. Åklagaren hade strax innan beslutat att lägga ned förundersökningen mot arbetsförmedlaren eftersom gärningen bedömdes som ringa och inte brottslig.

Chefen får en varning Arbetsförmedlarens ansvariga chef får samtidigt en varning av personalansvarsnämnden. Chefen ansågs ha gjort sig skyldig till tjänsteförseelse i samband med arbetsförmedlarens utbetalning.

I personalansvarsnämndens beslut har Blekinges länsarbetsdirektör Ing-Britt Wahlsten deltagit. Hittills i år har AMS haft drygt 20 liknande ärenden för beslut.

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.