1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Tidningschefen: Dina ögon och öron

Jag har skrivit det förut och jag gör det gärna igen:
Att få ut information om vilka som söker en tjänst som kommunal bostads-vd är inte den största demokratiska frågan. Men principen om att medborgarna har rätt till insyn i offentlig maktutövning är desto större, skyddad av grundlagen och garanti för ett öppet samhälle.
Nyheter • Publicerad 27 mars 2013

Den dagliga grå vardagslunken på en oberoende tidningsredaktion handlar bland annat om det. Reportrar som ­Sarah Pallin, Maria Gisselquist och ­Simone Hansen kollar myndigheter, ställer frågor, begär ut handlingar, läser och granskar: dina ögon och öron i den offentliga maktutövningen.

Offentlighetsprincipen är något att var synnerligen rädd om. Den garanterar det samhälle vi alla vill leva i och bör försvaras i varje detalj. Därför valde BLT att JO-anmäla Per-Olov Larsen inte bara en, utan två gånger. Därför fortsätter vi att tjata och vara obekväma, för det mesta i det tysta, i det dagliga och vanliga rutinjobbet.

Att Per-Olov Larsen nu åtalas, misstänkt för tjänstefel i sin myndighetsutövning visar, oavsett om han fälls eller inte, hur viktig denna öppenhet är.

Gota Media, som äger BLT, är noga med att poängtera just detta: journalistiken ska hålla demokratin levande och aktiv i samhällsnyttans tjänst.

Det är i grund och botten därför som tidningar finns och behövs.

Kerstin Årmann
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.