1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Terrorsida läggs ut i Karlskrona

Webbhotellet Box Hosting i Karlskrona är värd för en hemsida med koppling till islamistisk terrorism.
På hemsidan hyllas hjälten Usama bin Ladin och sidan ägnar stort utrymme åt att hetsa mot judar och USA.
Nyheter • Publicerad 22 juni 2004

Hemsidan heter omislam och de som ligger bakom den är unga muslimer i Stockholm.

Men några namngivna personer går inte att spåra.

Ur funktion

Det går inte heller att få kontakt med gruppen eftersom den e-postadress som anges på hemsidan inte är i funktion.

Däremot lyckades BLT att hitta det webbhotell i Karlskrona där hemsidan ligger, Box Hosting Webbhotell på Borgmästaregatan

- Vi har inte kollat sidan. Men vi har möjligheter att stänga hemsidan om den visar sig innehålla kränkande budskap, säger Michael Egnell, vd för Box Hosting webbhotell i Karlskrona.

11 september

Omislam har en tydlig koppling till islamistisk terrorism. Hemsidan hyllar Usama bin Ladin som en av världens största hjältar och under rubriken 11 september står det så här.

"11 september är som vilken dag som helst för muslimerna i världen. Hur många 11 september har inte gått oss förbi där muslimer har mist sina nära och kära. Vem uppmärksammar dem?"

På en annan av sidorna i omislam kan man läsa om "judemaffian som förgiftar världen" och om världens mest eftersöka terrorister. Här finns bilder av George W Bush, Ariel Sharon, Putin, Tony Blair och Bill Clinton.

Uppmanar till Jihad

Bland de många rubriker som finns att bläddra mellan sprider hemsidan budskapet om Jihad, det heliga kriget mot de otrogna som varje muslim uppmanas att delta i.

Och på en sida med blandat material finns instruktioner om hur man ska vika en amerikansk 20-dollar sedel för att få till en bild där man ser de två tornen brinna.

Hets mot folkgrupp

Webbhotellet i Karlskrona har över 3 000 hemsidor på sin server och hinner inte kolla allt som läggs ut.

- Vi har ett speciellt kontrollprogram där vi använder olika sökord och går genom hemsidorna. Vi får kanske lägga till nya sökord för att avslöja den här typen av budskap, säger Michael Egnell på Box Hosting Webbhotell i Karlskrona.

Inget beslut att stängas

Under samtalet går Michael Egnell in på sidan och erkänner att det nog finns en del saker som bör granskas.

- Våra kunder skriver under på ett avtal att inte sprida budskap som kan verka stötande eller kränkande. Samma gäller i fråga om hets mot folkgrupp och självfallet skall kunderssidor tas bort om de inte uppfyller avtalet, säger Michael Egnell.

Men något beslut att stänga hemsidan fattade han inte i går.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.