1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Telefoner är viktiga som bevis

Tre mobiltelefoner var huvudämnet när rättegången om rånet i Bräkne-Hoby fortsatte i går. Åklagaren vill knyta två av telefonerna till de tre misstänkta.
- Det går inte att avgöra vem som hållit i telefonen, konstaterade 29-åringens försvarsadvokat Tomas Rothpfeffer.
Nyheter • Publicerad 15 oktober 2003

För åklagaren är de tre mobiltelefonerna en väsentlig del i bevisningen. Det har gått att se var telefonerna funnits vid olika tidpunkter i anslutning till det våldsamma rånet i Bräkne-Hoby.

I går när rättegångens fjärde dag inleddes fanns en expert från Rikskiminalen på plats. Hon förklarade telefonernas rörelser runt om i området och vilken telefon som varit i kontakt med vilken.

Telefoner kopplas

Utgångspunkten i bevisningen är den telefon som den rånare som sköts hade på sig. Tack vare den har det gått att få fram samtalslistor och därmed har ytterligare tre mobiltelefonabonnemang kunnat kopplas till den beslagtagna telefonen.

Det står klart att den skjutne rånarens telefon hade haft två abonnemang till telefonen. Ett som användes dagen före rånet. Det andra aktiverades under råndagen den 2 juli.

Båda dessa abonnemang har i sin tur varit i kontakt med ytterligare två telefoner, som också dessa bara varit aktiva i samband med rånet.

Se vilken mast

Experten förklarade hur de olika abonnemangen rört sig. Telefonbolagen kan se vilken mobiltelefonmast som ett samtal kopplats till eller från.

Åklagaren Magnus Ramebäck menar att det är uppenbart att telefonerna använts vid just rånet. Oregistrerade kontantkortsabonnemang som endast använts just då. Ett av 27- och 29-åringen, ett av 37-åringen och två av den döda rånaren. Men det är bara de två senare som kan kopplas till en person, vilket också försvarsadvokaterna tar fasta på.

Går inte att avgöra

- Det går inte att avgöra vem som hållit i telefonerna. Det enda man kan se är att abonnemangen använts. Inte av vem, konstaterade Tomas Rothpfeffer.

27-åringens advokat Gunnar Falk pekade också på att det inte är exakta positioner. En mast kan hantera samtal inom flera mils omkrets i teorin.

goran.lindh@blt.se

0455-772 38

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.