1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Taket nära att rasa in av snön

OnOff, Jysk och Rusta vid Slottsbacken fick evakueras vid lunchtid på lördagen.
Affärskomplexets tak sviktade och sjönk flera centimeter på grund av snötyngden.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2006
Ett lyft. Riksbyggen fick ta hjälp av Räddningstjänstens skylift för att komma upp på taket över OnOff.
Ett lyft. Riksbyggen fick ta hjälp av Räddningstjänstens skylift för att komma upp på taket över OnOff.Foto: 
Takröjning. Personal från Riksbyggen kämpade hela lördagen med att skyffla snö och säkra taket över OnOff, Rusta och Jysk, som ligger i affärskomplexet vid Slottsbacken i Lyckeby. Foto: STAFFANLINDBOM
Takröjning. Personal från Riksbyggen kämpade hela lördagen med att skyffla snö och säkra taket över OnOff, Rusta och Jysk, som ligger i affärskomplexet vid Slottsbacken i Lyckeby. Foto: STAFFANLINDBOMFoto: STAFFANLINDBOM

Strax innan lunch på lördagen utrymdes OnOff i Karlskrona på kunder.

Personalen slog larm sedan man upptäckt att en sektion av innertaket sviktade, och hotade rasa in till följd av stora snömängder som samlats under natten. OnOff, som är inrymd i affärskomplexet Slottsbacken i Lyckeby, fick liksom grannbutikerna Rusta och Jysk hålla stängt resten av dagen.

- Man tar det säkra före det osäkra, säger butikschef Peter Persson till BLT strax efter larmet.

Räddningstjänsten var snabbt på plats för att bedöma rasrisken. Eftersom taket var instabilt, skickades personal upp i skylift för att inspektera skadorna och börja bearbeta de 1,5-2 meter höga drivorna med snöskyfflar.

Blåser upp i drivor

Affärslängan på Slottsbacken har ett tak som är byggt med olika höjdskillnader mellan butikerna, vilket skapar naturliga meterhöga fickor för snön att samlas i.

- Det blåser upp i drivor överallt. Blåsten och kylan i kombination ställer till det, säger räddningsledare Anders Svensson. Takkassetten, plåten mellan ytter- och innertak, har säckat ihop.

Enheten från räddningstjänsten kunde lämna platsen efter en timme, och lämna över röjningsarbetet till Riksbyggen, som ansvarar för yttre underhåll på Slottsbacken. Förvaltare Ingvar Larsson berättar att personal säkrade med livlina var sysselsatta på taket hela lördagseftermiddagen. Klockan halv fyra på söndagsmorgonen gick nästa pass på, för att hinna slutföra arbetet innan öppning.

Går igenom ritningarna

Ingvar Larsson bedömer att sättningen i taket kan ha sjunkit med hela 1-3 centimeter.

- Man vågar inte lita på var gränsen går. Det har sviktat och varit rörelse i konstruktionen, men det är omöjligt att mäta exakt, säger han.

Hur kommer man att utvärdera händelsen och förebygga att något liknande händer igen?

- Firman som har konstruerat byggnaden går igenom ritningarna och kommer sedan att redovisa för fastighetsägaren NCC.

Kan det röra sig om ett fel i konstruktionen?

- Det är inget fel utan rör sig om stora snölaster på en liten yta.

På söndagen var snön borta och butikerna kunde öppna i vanlig tid.

Micaela Landelius
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.