1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Tåget gick från fel spår

Enligt skyltarna skulle tåget till Malmö gå från spår tre i Karlskrona. Där stod också upp mot ett 100-tal passagerare och väntade. Tåget gick sedan på utsatt tid - från spår ett.
- Inte fanns det en enda människa att fråga och inte fanns det något telefonnummer att ringa, säger Claes Åström.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2002

Han ingick i ett större sällskap som skulle till Malmö för att fira en kamrats födelsedag. Men han och hans vänner, plus alla andra som stod på perrongen såg tåget gå i tid, men utan passagerare.

Gick från annat spår

- På skylten stod det att tåget skulle gå från spår tre. Där stod också ett kustpilståg så det var ingen som funderade på det, säger Claes Åström.

Till slut stod ett 100-tal människor på perrongen och väntade på att dörrarna skulle öppnas. Men vid avgångstiden var dörrarna stängda. Då gick i stället tåget som stod på spår ett.

Inga telefonnummer

- Man undrar onekligen varför ingen ombord på tåget reagerade. Det måste ha varit massor med beställda biljetter, men inga passagerare, funderar Claes Åström.

Flera började försöka få tag i SJ för att berätta vad som hänt. Men inne på stationen fanns ingen och inga telefonnummer som någon svarade på. Passagerarna var strandsatta. Till slut fick de i alla fall tag i ett internt SJ-telefonnummer. Den som svarade fick veta vad som hänt och slängde då på luren! Men beskedet hade uppenbarligen gått fram. Två bussar dök upp och en timme sena kom resenärerna iväg.

"Bara att beklaga"

Banverket, som har ansvar för informationstavlor och liknande på stationerna, konstaterar att det var ett missförstånd som ställde till det. Fjärrtågklareraren i Malmö lämnade information till trafikinformatören, som skriver in uppgifterna.

- Någonstans där blev det fel och det är bara att beklaga, säger Bo Viberg på Banverkets presstjänst.

- Ett mänskligt misstag helt enkelt.

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.