1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Systembolaget polisanmäler City Gross

Systembolaget anmäler City Gross som sedan i måndags börjat med att leverera vin med matkassar.
Nyheter • Publicerad 9 juli 2013
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Systembolaget anmäler matkedjan Citygross och deras partner Winefinder efter att de börjat sälja vin med färdigpackade matkassar.

Näthandeln med alkohol verkar i en juridisk gråzon. Systembolaget har därför gjort en polisanmälan för att få reglerna prövade.

Regeringens utredare föreslog på tisdagen en skärpt tillsyn av marknadsföring av alkohol, inklusive näthandeln. Reglerna kring alkohol är idag otydliga. Privatpersoner får importera alkohol för eget bruk, men det är oklart om en matkedja får sälja vin.

– Nu är det viktigt att det blir tydligt var gränsen går. Om aktörer kan tolka det här som de vill utan att stoppas, då är det lagstiftningen som behöver ses över, säger Magdalena Gerger, vd för Systembolaget.

Systembolaget polisanmäler därför matkedjan City Gross, som sedan i måndags erbjuder vinleveranser tillsammans med sina matkassar. Ole Nielsen, vd för danska företaget Winefinder som levererar vinet till matkassarna, är dock inte orolig.

– Jag tror inte att Systembolaget riktigt har satt sig in i hur det här fungerar. Vi säljer alkohol via vårt danska bolag, vi har alla varor i Danmark, de beskattas först i Danmark, och sedan levererar vi direkt till svenska privatpersoner, och vi betalar svensk moms och alkoholskatt.

Enligt Ole Nielsen har även andra matkasseföretag varit i kontakt med Winefinder.

Regeringens utredare Göran Lundahl pekar på att marknadsföringen av alkohol ökat markant de senaste åren och att den hittat nya digitala kanaler. Han föreslår bland annat att skärpta regler vid hemleveranser av alkohol, bland annat att företagen ska vara skyldiga att anmäla sig till ett register, och att den som levererar alkoholen ska kontrollera ålder på mottagaren. Samtidigt ska reglerna för marknadsföring skärpas.

Livia Bergvall
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.