1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Svininfluensadrabbade har lämnat sjukhuset

Blekinge har den senaste veckan fått flera fall av såväl vanlig säsongsinfluensa som svininfluensa. Men det finns ingen anledning till oro för allmänheten, menar landstingets smittskyddsläkare Rickard Eitrem i ett pressmeddelande.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2013
Foto: Photographer: C. S. Goldsmith an

– Följ enkla råd för att undvika att bli sjuk och behandla dig själv om du blir sjuk, säger smittskyddsläkaren.

Influensan är här på allvar, skriver Landstinget Blekinge i pressmeddelandet. Antal fall av såväl svininfluensa som de båda formerna av vanlig säsongsinfluensa har ökat de senaste veckorna och förutspås att nå sin kulmen från slutet av januari.

– Vi ser inget anmärkningsvärt med årets influensa. Att flera personer just nu blivit sjuka har inget tydligt samband med att årets influensa skulle vara allvarligare än vanligt, säger Rikard Eitrem.

Just nu vårdas en man i 30-årsålderm, vars tillstånd är allvarligt till följd av lunginflammation, sannolikt i kombination med säsongsinfluensa.

Två medlemmar i samma familj, en kvinna i 35-årsåldern och en flicka i 10-årsåldern vårdas på sjukhuset och tester har bekräftat att de har säsongsinfluensa.

Också en annan anhörig till mannen vårdas på sjukhuset med bekräftad säsongsinfluensa.

Även svininfluensa har den senaste tiden lett till att tre Blekingebor fått vård på sjukhus. En kvinna i 60-årsåldern var inlagd på Blekingesjukhuset i sex dygn, men har nu lämnat sjukhuset, liksom en man i 30-årsåldern och en man i 35-årsåldern som var inlagda en kortare tid, enligt pressmeddelandet.

Rickard Eitrem vill dock betona att allvarliga sjukdomssymtom hör till ovanligheterna. Du som vaccinerat dig mot säsongsinfluensan har ett gott skydd mot alla former av influensa, även svininfluensa.

Du som fick vaccin mot svininfluensan vid massvaccinationen 2009 och 2010 har också ett bra skydd mot svininfluensa.

– Inget vaccin skyddar helt men även om du skulle bli sjuk kan du få lindrigare symtom om du är vaccinerad, säger Rickard Eitrem i pressmeddelandet.

Catharina Loosme
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.