Sveriges undantag för fisk tas upp i EU
– Det är viktigt att EU-kommissionen får kännedom om vad som har hänt och tar ställning eftersom det var ett EU-beslut att ge Sverige undantag, säger Isabella Lövin, EU-parlamentariker och ledamot i fiskeriutskottet.
Fisk med höga halter av bland annat giftet dioxin får inte säljas inom EU. Sverige har, tillsammans med Finland och Lettland, ett undantag som innebär att fisk som överskrider gränsvärdena endast får säljas på den svenska marknaden
Den olagliga exporten av 105 ton Östersjölax till Frankrike har aktualiserat frågan om Sveriges undantag, menar Lövin som i en skriftlig fråga till EU-kommissionen undrar vad de avser att göra med anledning av avslöjandet.
Hon vill även veta om man tänker ompröva beslutet att ge Sverige ett permanent undantag från gränsvärdena.
– Vi fick det permanenta undantaget beviljat av två skäl. Det ena var att vi bara fick sälja inom landet och att vi även kan kontrollera att det efterlevs. Nu har det visat sig att Sverige inte kan det.
Den andra förutsättningen för det svenska undantaget är att befolkningen är medvetna om riskerna med fet fisk från Östersjöområdet. Men en rapport från Livsmedelsverket visar att svenskarna inte är så medvetna om riskerna som man trott, en rapport som regeringen valde att inte delge kommissionen när de beviljade det permanenta undantaget 2012.
– Jag vill att vi ska ha en öppen debatt om riskerna. Svenska folket förtjänar en seriös sådan och jag är övertygad att debatten kommer i Frankrike, säger Isabella Lövin.
Inom tre veckor ska hon få svar från EU-kommissionen.
– Jag hoppas att de gör en utredning. Om det är tillräckligt för att riva upp undantaget får framtiden utvisa, men det är viktigt att kommissionen får veta vad som pågår. Regeringen lär ju inte informera dem.