1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Sverigedemokrater siktar på mer makt

Valframgången 2002 överraskade många. Sverigedemokraterna stärkte sin position i Sölvesborg samtidigt som partiet kom in i kommunfullmäktige i Karlskrona och Ronneby. Nu är siktet inställt på riksdagen, trots politisk ökenvandring lokalt i fyra år.
Nyheter • Publicerad 14 september 2006
Foto: 
På plats. Trots att inget annat parti vill ha något att göra med Sverigedemokraterna finns de på plats med sin valstuga på Stortorget i Karlskrona. Foto:Thomas Persson Väckt känslor. I samband med att sverigedemokraten Richard Jomshof, Karlskrona, tvingades lämna sin anställning som gymnasielärare 2002 genomförde syndikalister en manifestation. Foto:Martin Hult Anonym. Sverigedemokraten Magne Mjåtvedt har hållit en mycket låg profil i Ronneby. Foto:Thomas Persson
På plats. Trots att inget annat parti vill ha något att göra med Sverigedemokraterna finns de på plats med sin valstuga på Stortorget i Karlskrona. Foto:Thomas Persson Väckt känslor. I samband med att sverigedemokraten Richard Jomshof, Karlskrona, tvingades lämna sin anställning som gymnasielärare 2002 genomförde syndikalister en manifestation. Foto:Martin Hult Anonym. Sverigedemokraten Magne Mjåtvedt har hållit en mycket låg profil i Ronneby. Foto:Thomas PerssonFoto: 
Foto: 
Överraskad. 1 326 personer i Karlskrona röstade in Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige. Gruppledaren Richard Jomshof var överraskad över det stora stödet.
Överraskad. 1 326 personer i Karlskrona röstade in Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige. Gruppledaren Richard Jomshof var överraskad över det stora stödet.Foto: 

BLEKINGE

Valnatten 2002 präglades av feststämning. Socialdemokraterna i Karlskrona hade fått fortsatt förtroende att styra tillsammans med vänsterpartiet, senare även miljöpartiet.

Smolket i glädjebägaren hette Richard Jomshof.

Den 33-årige läraren lyckades få 1 326 Karlskronabor att rösta på Sverigedemokraterna i kommunvalet. Framgången var lika stor som förvånande och tillsammans med skrotsamlaren Frank Alsén och studerande Otto Grandin satte sig Richard Jomshof på tre av de 75 stolarna i kommunfullmäktige.

Politik skulle avslöjas Men trion var inte ensam om att fira. Även i Sölvesborg och Ronneby gjordes framsteg.

Redan på valnatten utlovade de etablerade partierna krafttag mot Sverigedemokraterna. Deras politik skulle kläs av, ifrågasättas och avslöjas.

Så har det också blivit.

Vid de tillfällen som Richard Jomshof och hans partivänner uttalat sig har de mött hårt motstånd och företrädare för övriga partier har uttryckt sin avsky för uttalanden som Sverigedemokrater gjort i flyktingfrågor. Och har debatten egentligen handlat om något annat, har partiet ändå växlat in på flykting- och invandrarspåret och konsekvent kritiserat det man kallar "massinvandringen till Sverige".

Uppträda korrekt Strategin från Richard Jomshof och övriga Sverigedemokrater var från början tydlig. Att uppträda korrekt och följa de regler som finns.

Det fungerade hyfsat ända tills Frank Alsén började slira med etiken 2004. Under en debatt raljerade han över vänsterpartiets nej till ett långt hyreskontrakt för ett äldreboende. Gruppledare Günter Dessin attackerades av Frank Alsén.

- Den mur som Günters vänner byggde upp i Berlin stod mycket längre än 30 år, sa han.

Kommunfullmäktiges ordförande Patrik Hansson (s) reagerade häftigt.

- Jag tycker inte om dig. Men detta forum tillåter inte att jag går fysiskt tillväga. Jag kan bara vädja till dig att följa fullmäktiges spelregler, sa han till Frank Alsén.

Drygt ett år senare lämnade Frank Alsén partiet och sina uppdrag. Sveket mot väljarna var ett faktum eftersom partiet saknade ersättare.

Öppnat dörren Sverigedemokraternas intåg i lokalpolitiken har lett till att den politiska kartan har ritats om. Partiet har inte haft någon vågmästarroll, men höll på att få det när vänsterpartiet gick på den borgerlighetens linje och sa nej till planerna på en skola på Pottholmen 2003. Inget av blocken hade majoritet och plötsligen kunde de tre sverigedemokraterna avgöra frågan.

Då öppnades oväntat dörrar på glänt från såväl socialdemokrater som moderater.

Gruppledare Karl-Gösta Svenson (m) meddelade att det inte var uteslutet med samtal med Sverigedemokraterna.

Några dagar senare förklarade skolpolitikern Magnus Johansson (s), att han inte ville utesluta stöd från Richard Jomshof i skolfrågan.

Han fick emellertid snabbt backa från det uttalandet efter ett samtal med kommunalrådet Mats Johansson (s). Beskedet var att socialdemokraterna inte kommer att driva igenom något förslag som vilar på stöd av Sverigedemokraterna.

Stöd för två förslag De enda konkreta framgångar som partiet kunnat visa upp i Karlskrona hittills är stöd för två förslag. En upplysningskampanj mot kommunismens illdåd för gymnasieskolan som omformulerades till kunskap om våra grannländers nutidshistoria samt införandet av bilbälten och alkolås i skolbussar.

Björn Håkansson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.