Svart jobbår för Blekinge – dubbelt så många varsel
– V i vill visa vilken vardag vi lever i. Vi har återigen en massarbetslöshet som många politiker struntar i, säger Leif Stang, ordförande i LO-distriktet Sydost.
Rapporten visar att konjunkturnedgången resulterat i fler arbetslösa och undersysselsatta i Sverige och ett minskat antal personer med tidsbegränsad anställning under 2012.
Kronoberg drabbades hårdast i hela landet med 2 200 varslade.
– Nu föreslår vi en rad åtgärder för att motverka den ökande arbetslösheten, säger Leif Stang.
De tre viktigaste är:
Ett tydligt mandat till arbetsförmedlingen
– Arbetsförmedlingen måste få ett starkare regionalt mandat att gå in med kompetenshöjande insatser, anser Leif Stang. De som nu blir arbetslösa måste matchas mot bristyrken.
Kraftigt utbyggd arbetsmarknadsutbildning
– Antalet platser i yrkesinriktad utbildning bör utökas till 40?000 platser och anpassas mer effektivt efter behoven.
Utökat antal subventionerade anställningar
– Långtidsarbetslösa och arbetslösa med funktionsnedsättning ökar. Det behövs mer resurser så att fler kan komma in på arbetsmarknaden. Vi vill också se en höjning av lönestödet, så att fler jobb omfattas.
– För att skapa en bild av lägets allvar analyserar vi och jämför årets varsel med de föregående sju åren.
Leif Stang har sin bild klar över hur han skulle vilja att den politiska agendan såg ut.
– Vi vill att Sverige satsar på forskning och på att ligga i framkanten, inte på att skapa låglönejobb som bara resulterar i svagare köpkraft. Det är en ökenvandring, säger han.
Att arbetsförmedlingen var tvungna att skicka tillbaka runt 30 miljarder kronor av utbildningspengarna, för att arbetsförmedlarna alltid måste veta att det fanns ett arbete klart efter utbildningen, anser Leif Stang vara tokeri på hög nivå.
– Rena vansinnet, slår han fast. Varselvågen slår som vanligt hårdast mot de svaga och lågutbildade på varje arbetsplats. De riskerar att sparkas ut eftersom de inte uppfyller kompetenskraven.