1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Svårt att driva in skatt från utländska husägare

26 utländska fastighetsägare i Blekinge har inte betalat fastighetskatt. Att driva in skulden innebär mycket jobb för kronofogden. Det är inte ens säkert att det går att hitta fastighetsägaren.
- Även om vi inte hittar fastighetsägaren, ser vi till att driva in skulden, säger Enar Johansson, vid enhetschef vid kronofogdemyndigheten i Växjö.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2002

Det är nästan uteslutande tyska och danska ägare till fastigheter i Sverige som står bakom de obetalda fastighetsskatterna. Hos Kronofogdemyndigheten i Kalmar, som Blekinge tillhör tillsammans med Kronoberg, Halland och givetvis Kalmar, fanns i torsdags 284 fastighetsskatteskulder där ägaren inte är svensk medborgare.

Färre nu än tidigare

Siffrorna är mindre nu, i jämförelse med situationen 1998/99 när myndigheten inledde ett projekt för att lättare kunna driva in skulderna. Då fanns det 436 skulder, på i genomsnitt 4 765 kronor, som skulle drivas in. Men 284 sammanlagt nu är ändå en summa som ses som stor. Inte för att det är mycket pengar, utan för att det innebär att stora resurser måste sättas in för att skulderna ska betalas.

- Projektet vi genomförde handlade just om att hitta vägar till hur vi lättare ska kunna jobba med den här problematiken. Bland annat kan det vara krångligt att hitta en tysk medborgare som flyttat inom Tyskland. Systemen är inte uppbyggda som i Sverige. Det kan innebära mycket jobb att bara hitta en adress, säger Enar Johansson.

Inte betalningsovilja

När projektet var slutfört stod det klart att det stora problemet inte var betalningsovilja. Tvärtom betalades sju av tio räkningar så fort fastighetsägaren förstod vad det handlade om, eller helt enkelt fick räkningen i handen.

- Under projekttiden gjorde vi allt vi kunde för att räkningen skulle komma fram till rätt person. Det slog väl ut och nu finns det en bättre kunskap om hur vi ska ta oss fram, säger Enar Johansson.

Svårt att ändra adress

Ett problem i handläggandet visade sig vara adressändringsförfarandet i Sverige.

Om en utländsk fastighetsägare ska ändra sin adress måste denne kontakta det så kallade Gemensamma distriktet, som ligger under Skattemyndigheten i Stockholm. Där ska alla ärenden som rör personer som inte är skrivna i Sverige hanteras. Men enligt dem som kronofogdarna träffade under projektet, är det mycket svårt att dels få veta vart de ska vända sig, och sedan hur dem ska nå fram.

- Det var väldigt många som sa samma sak, att det var svårt att hitta rätt. Vi som jobbar ute i landet ser det som ett problem att en sådan funktion är centraliserad. Det är mycket lättare om sånt hanteras ute i de distrikt där fastighetsägarna finns och kan komma och prata. Det blir mycket lättare att förstå och bli förstådd när man pratar öga mot öga, säger Enar Johansson.

Tar huset och säljer det

Han konstaterar dock att, även om det finns problem, så kommer pengarna in. Kommer det inte in några pengar vidtas samma åtgärder som för alla andra som inte betalar sina skulder. Det spelar ingen roll om det beror på att fastighetsägaren inte hittas, eller om det helt enkelt ligger ovilja bakom.

- Även om vi inte hittar fastighetsägaren, ser vi till att driva in skulden. Vi försöker dock in i det sista lösa såna här frågor på ett bra sätt, säger Enar Johansson.

- Men betalas inte skulden, tar vi huset och säljer det. Under projektet blev det utmätning i nio procent av fallen. Så enkelt är det.

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.