Succéutställningen har blåst nytt liv i de gamla banden

blekinge Artikeln publicerades
Unter den Linden var ett av många aktiva band i föreningen Rockslaget – och som har fått nytt liv. De är aktuella för den tilltänkta storkonserten. Från vänster: Björn Hansson, Ulf Nilsson, Joakim Ivarsson och Leif Ekman.
Foto:Blekinge museum
Unter den Linden var ett av många aktiva band i föreningen Rockslaget – och som har fått nytt liv. De är aktuella för den tilltänkta storkonserten. Från vänster: Björn Hansson, Ulf Nilsson, Joakim Ivarsson och Leif Ekman.

Gensvaret på rockutställningen var närmast öronbedövande.

Nu börjar det stämmas upp för en större konsert med 80-talsgrupper som Unter den Linden, Nyx Negativ, Akut Skjut och många fler.

Fast det gäller ju att hitta alla gamla bandmedlemmar också ...

– Jag får verkligen hoppas att det blir något. Det hade varit riktigt roligt, säger Niclas ”Sjökan” Sjöqvist, numera kanske mest känd för sin roll i Karlshamnsbaserade Dampungarna. 


På 80-talet var han gitarrist i Nyx Negativ som är ett i raden av band som börjat överväga återförening i en tänkt storkonsert kopplat till utställningen ”Rockscen Blekinge 69–99” på Blekinge museum.

  – Vi har fått en förfrågan. Men inget är klart, säger Sjökan.


  Efter vernissagen för två veckor sedan har vibrationerna och surret ökat i styrka. Slokande tuppkammar har börjat få spänst tillbaka. Projektledaren Jonas Eckerbom är belåten över responsen.

  – Fantastiskt kul – egentligen helt ofattbart! Det har kommit besökare i rätt strid ström och historier och material fortsätter att trilla in. Det är mycket nostalgi i det här.


  I synnerhet webbsidan kommer att växa med mer information kring band och artister från länets alla skrymslen. Jukeboxen i utställningslokalen ska fyllas på med fler låtar. Texthäften har redan gått åt, liksom limiterade special-cd:n ”Anarchy in Blekinge volym 1” – som kan få en uppföljare.


  Det finns vidare tankar om såväl avknoppningar som olika typer av bokverk. Dessutom finns alltså en önskedröm som håller på att ta mer konkret form – att ha någon typ av spelning med ett antal band under vår eller sommar. Möjligen på museets bakgård.


  – Var och när har jag egentligen ingen aning om. Men det har diskuterats, och vi får prata lite med Musik i Blekinge, som medverkar i hela projektet. Och det kanske kan bli en festival till och med, säger Jonas Eckerbom, som verkligen märkt av att något väckts till liv på olika håll.


  På vernissagen gjorde Profan Relik en bejublad spelning. Och i Karlshamn, där det kan anas puls från Rockslaget igen, viskas det om att ungefär lika nytända Unter den Linden ska göra sig redo.


  Gamla punkbandet Schlem från Karlskrona har vidare fått en förfrågan. Därtill: Marcus ”Mackan” Mustafa – stark man i ett Akut Skjut som splittrades i anslutning till en förbandsinsats till Europe 1986 – har varit aktiv i förarbetet till utställningen, och det är ytterligare en grupp som det snackas om.


  – Vi får väl se. Mackan bor ju i London, säger Jonas Eckerbom.


  Det där med att samla ihop alla bandmedlemmar är inte det lättaste. Fråga Nyx Negativ till exempel.


  – Vi var faktiskt på gång med en återförening i somras. Men det sprack på att vi inte fick tag på vår gamle trummis, Patrik ”Puttaglin” Johansson, säger Sjökan Sjöqvist.

  – Vi får hoppas att det går bättre nu.

  fakta

  Jonas önskelista

  Overdrive: Hårdrockande Karlshamnsband ursprungligen med Janne Stark på gitarr. Splittrades efter två skivor i mitten av 80-talet.

  Ocean: Från Karlshamn. Aktiva i slutet av 70- och början av 80-talet. Gav ut ett par singlar och egen LP.

  Slotti Dotti: 80-talsband från Olofström. Spelade en blandning av reggae, progg, rock och pop.

  Visa mer...